Az EB minden szükséges információt megkapott hazánktól + Videó

BL, LM

2012. április 10., kedd 16:09, frissítve: kedd 20:47

Még elemzi az Európai Bizottság azokat a válaszokat, amelyeket a magyar hatóságoktól kapott a kötelezettségszegési eljárások keretében küldött levelekre – jelentette ki az Európai Unió brüsszeli végrehajtó testületének szóvivője kedden.
Pleschinger Gyula reményét fejezte ki egy interjúban, hogy az Európai Bizottság csak a jegybank ügyéhez kapcsolja az IMF-tárgyalások megkezdését.

A bizottság szokásos napi sajtótájékoztatóján Olivier Bailly megerősítette, hogy a testület az április 7-i határidőre megkapott minden választ, benne „minden szükséges információt, amelyet kért”. Hangoztatta, a végrehajtó szervnél most azon dolgoznak, hogy a lehető leggyorsabban elemezzék a válaszokat.

Bailly reményét fejezte ki, hogy szilárd jogi alapokon álló értékelés születik, és az alapján a bizottság a következő hetekben döntést hozhat a kötelezettségszegési eljárások ügyében. A szóvivő megerősítette, hogy a kötelezettségszegési eljárások keretében küldött megkeresések mellett a két adminisztratív jellegű levélre is időben megkapták a válaszokat a magyar féltől.

Az Európai Bizottság még januárban indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen három témában. Ezek közül kettőben – a bírák nyugdíjazásával és az adatvédelmi hatóság függetlenségével foglalkozóban – március elején továbblépett, és a válaszadásra április hetedikét szabta határidőnek. Ugyanekkorra várt választ az igazságszolgáltatás, valamint a jegybank függetlenségével kapcsolatos, tisztázó információkat kérő uniós levelekre.

A kormány jóval határidő előtt, március 30-án elküldte válaszait valamennyi témában. A Kormányszóvivői Iroda akkor azt is közölte, hogy a kabinet bízik az eljárások lezárásában. Brüsszeli források szerint legkorábban a jövő hét közepén születhet döntés arról, hogy a bizottság lezárja-e az eljárásokat, vagy további intézkedéseket tart szükségesnek.

A La Libre Belgique című brüsszeli napilapban szombaton megjelent tudósítás szerint a kormány „fogadókésznek mutatkozott” a kifogásokra. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes múlt kedden „óvatosan optimistának” nevezte magát, mivel szerinte az ország jó válaszokat adott az Európai Bizottság indoklással alátámasztott aggályaira. Pia Ahrenkilde Hansen, az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézményének szóvivője úgy fogalmazott: a bizottság „a lehető leggyorsabban, ugyanakkor a szükséges alapossággal” tanulmányozza a magyar kormány válaszait. A Magyar Nemzet pedig arról írt, hogy három héten belül megszülethet a megállapodás a Nemzetközi Valutaalappal, miután a kormány lezárta az unióval fennálló vitáját.

Forrás: MTI, MNO

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.