Az Egyesült Államok drónokat küld Maliba, katonákat nem

2013. január 15., kedd 17:58, frissítve: kedd 23:46

Az Egyesült Államok kész „minden szükséges segítséget” megadni a Maliban harcoló francia erőknek, katonákat azonban egyelőre nem szándékozik küldeni a nyugat-afrikai országba – jelentette ki kedden az amerikai védelmi miniszter a Lisszabonhoz közeli Oeirasban, ahol portugál hivatali kollégájával találkozott. A francia miniszterelnök közben bejelentette: egy héten belül megkezdődik az afrikai csapatok szárazföldi bevetése.

Leon Panetta a José Pedro Aguiar-Brancóval közösen tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: Washington szorosan együtt akar működni Párizzsal a Maliban tevékenykedő iszlamisták megfékezésében. Amerikai lapértesülések szerint az Egyesült Államok már felajánlotta Franciaországnak, hogy pilóta nélküli repülőgépek (drónok) bevetésével segítené a katonai műveleteket. Időközben Maliban beavatkozó francia erők az iszlamisták kezére került Diabali várost bombázták kedd délelőtt, Párizsban pedig közölték: fokozatosan 2500-ra növelik az észak-afrikai országba vezényelt katonák számát.

Fotó: Europress/AFP


Francois Hollande francia államfő még pénteken jelentette be, hogy a mali elnök és a nyugat-afrikai országok kérésére péntektől francia csapatok harcolnak Maliban a kormányerők mellett az iszlamista fegyveres csoportokkal.

Catherine Aston, az Európai Unió kül- és biztonsági főképviselője közleményben sürgette a nemzetközi beavatkozás felgyorsítását a nyugat-afrikai ország területi épségének helyreállítása érdekében. Közölte: szükség esetén az unió további célzott szankciókat vezet be a fegyveres csoportokkal kapcsolatban álló valamennyi szervezettel szemben.

William Hague külügyminiszter Nagy-Britannia támogatásáról biztosította a mali kormány részére történő francia katonai segítségnyújtást.

Szárazföldi bevetés

Franciaország jelenleg „az első vonalban” harcol Maliban az iszlamista csoportok ellen, de egy héten belül megkezdődik az afrikai csapatok szárazföldi bevetése – közölte kedden Jean-Marc Ayrault francia miniszterelnök a párizsi nemzetgyűlésben, ahol a teljes politikai elit támogatásáról biztosította a francia katonai beavatkozást a nyugat-afrikai országban.

Francois Hollande államfő eközben Dubaiban azt hangoztatta, hogy Franciaország nem akar Maliban maradni, viszont kitűzött célja, hogy mielőtt katonái távoznak, megteremtődjön a biztonság, legyenek törvényes hatóságok, kibontakozzon a  választási folyamat, a „terroristák pedig ne veszélyeztessék többé” az ország területi egységét.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A belgák támogatják a francia hadműveletet

A francia kormány kérésére a Belga Királyság kormánya úgy döntött, támogatja a Maliban folyó francia hadműveletet – tudatta kedden a belga védelmi minisztérium. A tárca közleményében ismerteti, hogy légi szállító és egészségügyi, mentőkapacitással járul hozzá a franciák Maliban folyó „Szervál” nevű hadműveletéhez.

A légi szállítási feladatok ellátásához Belgium két C-130 Hercules típusú, amerikai gyártmányú katonai szállító repülőgépet biztosít, az esetleges sebesültek ellátását pedig egy A-109-es, orvosi feladatokra is felszerelt helikopterrel és személyszállító helikopterrel ellátott egységgel könnyíti Belgium. A minisztérium közleménye arra is kitér, hogy a műveletben összesen mintegy 75 belga katona vesz részt, akik közül vannak, akik már a keddi nap folyamán útnak indulnak az elefántcsontparti Abidjanba és mali fővárosába, Bamakóba, hogy megkezdjék küldetésüket.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.

Ruzsbaczky Zoltán

„Ugyanaz az imperializmus, mint korábban” – veszélyesnek nevezték az oroszbarátságot

Óva inti a túl közeli kapcsolattól Magyarországot a varsói külügyminiszter-helyettes. Interjú.