Az Egyesült Államok egyelőre nem akar katonai lépéseket

WL

2012. augusztus 1., szerda 15:53, frissítve: szerda 15:53

Az Izraelben tartózkodó Leon Panetta amerikai védelmi miniszter szerdán azt hangoztatta, hogy pillanatnyilag kizárnak bármilyen katonai lépést az iráni atomlétesítmények ellen.
Az amerikai védelmi miniszter az egyiptomi fővárosból utazott Izraelbe. Panetta kedden érkezett Kairóba azzal a céllal, hogy biztosítékot kapjon Egyiptomtól, hogy az ország továbbra is Washington katonai partnere marad, miközben a Közel-Keleten politikai zűrzavar uralkodott el, és növekszik az aggodalom az iráni nukleáris ambíciók miatt.

„Minden erőfeszítést meg kell tennünk”, mielőtt a katonai megoldáshoz folyamodnánk – jelentette ki a miniszter Askelónban, ahol közös sajtóértekezletet tartott izraeli kollégájával, Ehud Barakkal. Panetta a részben amerikai pénzből kiépülő „Vaskupola” rakétaelhárító rendszer egyik elemét tekintette meg a dél-izraeli városban. Az esetleges katonai lépés előtti erőfeszítésekkel Panetta elsősorban a gazdasági szankciókra és a diplomáciai nyomásra utalt, amelyekkel rá akarják venni Teheránt, hogy lemondjon vitatott atomprogramjáról. Egyúttal hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok elkötelezettsége „Izraelnek és lakosainak a biztonsága mellett sziklaszilárd”.

„Védelmi miniszterként az én felelősségem, hogy egy sor lehetőséget kínáljak, köztük katonai opciókat is, amennyiben a diplomácia kudarcot vallana – folytatta. – Barack Obama elnök világosan megmondta: az Egyesült Államok nemzetbiztonsága szempontjából elsődleges cél Irán megakadályozása abban, hogy atomfegyverhez jusson, és minden lehetőség az asztalon van.”

Van veszítenivaló

Barak a maga részéről úgy vélekedett, „rendkívül csekély a valószínűsége annak, hogy Irán lemond (nukleáris) programjáról”. Ismételten hangoztatta: a „végső döntés” egy Irán elleni esetleges izraeli támadást illetően „kizárólag az izraeli kormányra” tartozik. „Fontos megjegyezni, hogy miközben mi a szankciókhoz és a diplomáciához folyamodunk, az irániak nap mint nap folytatják a fegyvereikhez szükséges urándúsítást – figyelmeztetett Barak. – Világos, hogy van mit veszítenünk azzal, ha hagyjuk csak így múlni az időt.”

Benjámin Netanjahu miniszterelnök egy kedd esti televíziós nyilatkozatban kijelentette: Izrael még nem hozott döntést az iráni atomlétesítmények elleni esetleges támadásról. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy kormánya önállóan kíván dönteni arról, miként reagáljon Irán nukleáris programjára. Ebben a kérdésben Izraelt senki nem befolyásolhatja – fogalmazott Netanjahu a nyilatkozatban, amelyből a Háárec című napilap idézett részleteket.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: „Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán”

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Nem tűnt őrültnek a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.

Vég Márton

Orbán és Soros egy csapatban játszik? „Soros-szervezetet” pénzel a BM

Több millió forint állami pénzt kapott egy menekülteket segítő szervezet, amely tagja a milliárdos civil hálózatának is.

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.