Az elnöknek vége?

PR

2012. május 17., csütörtök 13:58

Bassár el-Aszad szíriai elnöknek vége – vélekedett Ehud Barak izraeli védelmi miniszter szerdán a CNN hírtévében, felszólítva közben a világ közvéleményét, hogy fokozza nyomását a damaszkuszi rezsimre.

Nemzetközi megfigyelők csapatát evakuálták szerdán egy ostromlott észak-szíriai városból. Közben a Washington Post arról írt, hogy az öböl menti államok pénzéből fegyverzik a lázadókat.

A szíriai helyzetről bővebben itt olvashat.

Barak szerint a szíriai elnök távozása a hatalomból „nagy csapás” lenne Irán, valamint a Hezbollah és az Iszlám Dzsihád radikális szervezetek számára. A miniszter kiemelte Oroszország fontos szerepét a válság megoldásában.

Hangsúlyozta mindamellett, hogy véleménye szerint csak Aszadnak és a körülötte lévő magas rangú tisztségviselőknek kell távozniuk, a rendszer többi részének, azon belül a hadseregnek nem. „Nagyon csalódott vagyok az összeomlás lassúsága miatt. Mindenesetre úgy gondolom, Aszadnak vége” – mondta Barak, „sokkal erősebb hangot” kérve Damaszkusszal szemben.

Törökországnak különleges szerepe lehet

Az izraeli védelmi tárca vezetője fontosnak tartotta az interjúban, hogy „a nemzetközi közvélemény, a NATO, az Egyesült Államok, az oroszok tegyenek meg minden lehetséges lépést”, és hozzátette, hogy „Törökországnak különleges szerepe lehet az egész folyamat felgyorsításában”.

„Úgy vélem, meg lehet találni a módját (...) a szíriai (rezsim)váltásnak, lehetőleg jemeni mintára, vagyis hagyva, hogy Aszad és csapata elhagyja az országot, (...) a párt, a hírszerzés, a hadsereg leépítése nélkül” – hangoztatta Barak, aki három hónapon belül már harmadszor utazott Washingtonba.

Hangot adott annak a véleményének is, hogy az Egyesült Államok és Izrael „alapvetően azonos hullámhosszon van” Iránt illetően: „Hangosan mondjuk, az amerikaiak is, az elnök is, hogy egy atomfegyverrel rendelkező Irán elfogadhatatlan. Semmilyen opció nem zárható ki, hogy elérjük a célt”, Teherán meggátlását abban, hogy atomfegyverhez jusson – tette még hozzá.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.