Az elszigetelődés veszélyére figyelmeztették Trumpékat

MTI

2017. február 17., péntek 17:57, frissítve: péntek 18:02

A G20-ak külügyminiszterei az Egyesült Államok elszigetelődésének veszélyére figyelmeztették Donald Trump amerikai elnököt pénteken kétnapos bonni tanácskozásuk záródokumentumában.

„Együttműködnünk kell, nem pedig elszigetelődnünk egymástól” – mondta Sigmar Gabriel német külügyminiszter a konferencia végén.

A húsz fejlett ország külügyi vezetői között új szereplőként mutatkozott be Rex Tillerson, az Egyesült Államok új külügyminisztere. Bár a tanácskozáson sok szó esett olyan általános válsággócokról, mint a szíriai polgárháború vagy a kelet-ukrajnai helyzet, a dpa német hírügynökség szerint Tillerson a Fehér Házba valószínűleg azzal az üzenettel tér vissza, hogy Washington szövetségeseit aggasztja az Egyesült Államok elszigetelődésének veszélye, amit Trump „Amerika az első” jelmondatú politikája fémjelez.

A tanácskozás után közös sajtótájékoztatót tartott a házigazda Sigmar Gabriel Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszterrel. Mindketten értésre adták, hogy nem valószínű áttörés a Szíriáról szóló jövő heti genfi béketárgyalásokon, alaptalan vérmes reményeket fűzni a megbeszélésekhez, majd pedig felszólították Oroszországot arra, hogy építően vegyen részt az erőfeszítésekben, amelynek célja véget vetni a szíriai háborúnak.

„Oroszországnak és Iránnak fel kell szólítania a szíriai kormányt, hogy ne tekintsen minden ellenzéki erőt terroristának” – mondta a francia külügyminiszter.

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Lázár János: Akit Gyurcsány támogat, az a szememben nem vásárhelyi

A miniszter szerint úgy viselkedtünk, ahogy a Rákosi-diktatúrában volt szokás. A vásárhelyi választásról beszélgettünk.

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.