Az EU és a NATO nem vesz tudomást a független Katalóniáról

MN

2017. október 27., péntek 18:29, frissítve: péntek 19:25

Semmi nem változik az Európai Unió számára azzal, hogy a barcelonai parlament függetlenségi pártjai megszavazták az önálló Katalán Köztársaság létrehozását, az EU-nak Spanyolország marad az egyetlen tárgyalópartnere – jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke pénteken a Twitteren. Bejegyzésében Tusk emellett felszólította a spanyol kormányt, hogy az új fejlemények ellenére is részesítse előnyben az „érvek erejét” az „erő érvével” szemben.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke egyértelműbben fogalmazott: „Az Európai Unióban senki nem fogja elismerni ezt a nyilatkozatot.” Az EP-elnök szerint a függetlenség kikiáltása törvénytelen, és most a törvényesség helyreállítására van szükség, mert cvsak ez lehet a párbeszéd alapja. 

Az Európai Bizottság illetékes szóvivője a pénteki hírekre reagálva annyit közölt, hogy a brüsszeli testületnek nincs újabb hozzáfűznivalója a helyzethez. „Semmit nem tudunk hozzátenni ahhoz, amit a bizottság szokásos déli sajtótájékoztatóján elmondtunk” – mondta Mina Andreeva. A pénteki sajtóértekezleten a szóvivő megismételte: az Európai Unió szerint jogszerűtlen volt a függetlenségi referendum, a kérdés pedig Spanyolország belügye.

Jean-Claude Juncker, a bizottság elnöke korábban kijelentette: Katalónia függetlenné válása dominóhatást válthatna ki és megnehezítené a kormányzást Európában, ezért nem szeretné, ha a régió elszakadna Spanyolországtól.

Egy névtelenséget kérő NATO-tisztségviselő a Reuters hírügynökség kérdésére Spanyolország belügyének nevezte a katalóniai helyzetet, amelyet az alkotmányos kereteken belül kell megoldani. „Spanyolország elkötelezett szövetséges, nagyban hozzájárul a közös biztonságunkhoz” – mondta.

Ugyancsak pénteken, a függetlenség kinyilvánítása után a spanyol szenátus megszavazta azt a intézkedéscsomagot, amely az alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva a katalán kormány feloszlatását és előre hozott helyi parlamenti választások megrendezését tartalmazza.

Az október 1-jei népszavazáson a választási névjegyzékben szereplők 43 százaléka vett részt, és közülük 90 százaléknál is többen szavaztak a függetlenségre. Az elszakadást ellenzők nagy része bojkottálta a referendumot, amelyet az alkotmánybíróság felfüggesztett, így a törvények értelmében megrendezése illegális volt.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.