Az EU és Washington szerint nincs házi őrizetben a volt libanoni kormányfő

MTI

2017. november 10., péntek 21:59, frissítve: szombat 09:44

Franciaország, Németország és az Egyesült Államok sem látja jelét annak, hogy Szaad Haríri lemondott libanoni kormányfőt akarata ellenére tartanák fogságban Szaúd-Arábiában – jelentette ki Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter pénteken az Europe 1 rádióadónak.

A tárcavezető elmondta: értesüléseik szerint a Rijádban tartózkodó Haríri nincs házi őrizetben, és különösebben nem korlátozzák szabad mozgásában.

Jean-Yves Le Drian helyzetértékeléséhez csatlakozott a német külügyminisztérium és Rex Tillerson, az amerikai diplomácia vezetője is.

Az amerikai politikus felszólította a regionális hatalmakat, hogy ne használják Libanont egymás elleni háborújuk színteréül. Tillerson emellett demonstratívan kiállt a múlt héten lemondó libanoni miniszterelnök mellett, az Egyesült Államok erős partnerének nevezve Harírit.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A berlini külügyi tárca egyik szóvivője szerint a német kormány aggodalmát fejezte ki a történtek miatt, és fontosnak tartotta megőrizni a közel-keleti ország stabilitását, valamint mindazokat az eredményeket, amelyeket Haríri miniszterelnöksége alatt sikerült elérni. Hozzáfűzte: Sigmar Gabriel külügyminiszter szaúdi kollégájával folytatott csütörtöki telefonbeszélgetésében világossá tette ezen álláspontját.

Steffen Seibert német kormányszóvivő kiemelte Irán szerepét a konfliktusban, hiszen az iszlám köztársaság a Hezbollah radikális síita szervezeten keresztül befolyással bír a libanoni vezetésre. Hozzátette: Németország aggodalommal figyeli Teherán politikáját, a szíriai rezsimnek, valamint a libanoni kormányban is részt vevő Hezbollahnak nyújtott támogatását. Seibert szerint Berlin emellett felszólította Rijádot és Teheránt, hogy ne sodorja veszélybe Libanon stabilitását.

Haszan Naszralláh, a Hezbollah vezetője előzőleg kijelentette, hogy Szaúd-Arábia hadat üzent Libanonnak és a síita szervezetnek, illetve a vahabita királyságban fogva tartják Szaad Haríri kormányfőt. Naszralláh a történteket Szaúd-Arábia példátlan beavatkozásának minősítette a libanoni belügyekbe.

Michel Aun, Libanon elnöke ismét azt követelte, hogy Haríri térjen vissza a hazájába.

Még csütörtök éjjel váratlanul Szaúd-Arábiába utazott Emmanuel Macron francia elnök. Egyelőre nem tudni, találkozott-e Harírivel, viszont a rijádi francia nagykövet értesülések szerint már tanácskozott a libanoni politikussal.

António Guterres ENSZ-főtitkár is a feszültségek enyhítésén dolgozik, megbeszéléseket folytatva a térség politikusaival. Mint mondta, nagyon aggódik, hogy a helyzet elmérgesedhet.

A szunnita Szaúd-Arábia és a síita Irán egymással rivalizálnak a közel-keleti térség uralmáért, s a jemeni polgárháború szemben álló erőit támogatva közvetve háborúba bonyolódtak egymással.

A szerkesztő ajánlja

Szabó Zsolt

Tarlós István úgy látja, nem feltétlenül kell a mobil gát a Rómaira

Budapest főpolgármestere szerint rendben van a 3-as metró felújítása, és kitart a Fidesz támogatása mellett. Interjú.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

Hazánk riasztó mértékű kettéosztottságáról mesél országszerte a tűzifa

A politikusok tulajdonképpen azzal büszkélkednek, hogy a hozzájuk tartozó falvakban mennyi szegény ember él.

Hutter Marianna

Az első Orbán-kormány jelölte Zaid Naffát a tiszteletbeli konzuli posztra

A jordán üzletember már abban az időszakban is elbukott a magyar állampolgársághoz szükséges nemzetbiztonsági átvilágításon.