Az IMF elégedett és kész tárgyalni

NT

2012. június 28., csütörtök 17:51

Az IMF elégedett a jegybank függetlenségének biztosításával, és a vonatkozó jogszabály parlamenti elfogadása után "kész tárgyalásokat kezdeni" a magyar kormánnyal a pénzügyi támogatásról – ezt erősítette meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szóvivője, Gerry Rice csütörtökön az MTI érdeklődésére.

Washingtoni sajtótájékoztatóján a szóvivő nem reagált Varga Mihály tárca nélküli miniszter csütörtöki nyilatkozatára, amely szerint Magyarország olyan rugalmas (elővigyázatossági) hitelmegállapodást szeretne kötni, amilyennel Lengyelország is rendelkezik, nem pedig olyan (szigorúbb feltételekkel járó) készenléti hitelmegállapodást, amilyen a szomszédos Romániának van.

Egyértelmű és világos

Varga Mihály tárca nélküli miniszter, főtárgyaló szerdán jelentette be, hogy Christine Lagarde IMF-vezérigazgató „egyértelmű és világos állásfoglalásában” tudatta: az IMF üdvözli az MNB-törvény módosítására tett kormányzati javaslatot, amely teljes egészében kielégíti a valutaalap elvárásait, és ha ezeket a – már a Ház előtt fekvő – változtatásokat a magyar parlament elfogadja, a tárgyalások megkezdődhetnek az IMF-fel és az EU-val. Christine Lagarde erről a magyar kormány képviselőjét, Varga Mihályt és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökét, Simor Andrást tájékoztatta levélben.

Legkésőbb október végéig

A tárca nélküli miniszter arra számít, hogy Magyarország legkésőbb október végéig aláírhatja a nemzetközi hitelezőkkel a hitelmegállapodást, amelynek értéke közel lesz a piac által várt 15 milliárd euróhoz. A politikus erről a Reuters által csütörtökön közzétett interjúban beszélt.

Milyen köret kerül mellé?

Arra a kérdésre, hogy a megállapodás létrejötte meghiúsulhat-e, ha az IMF ragaszkodik a készenléti hitelhez, Varga Mihály úgy válaszolt, látni kell a megegyezés feltételeit.  „Arról van szó, hogy milyen köret kerül a főétel mellé” – mondta.

Forrás: MTI,MNO

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.