Az Iszlám Állam szerint a kalifátus katonája a New York-i merénylő

2017. november 3., péntek 06:19, frissítve: péntek 11:20

Magára vállalta az Iszlám Állam a New York-i gázolásos merénylet elkövetését. A terrorszervezet az an-Nabaa című internetes hetilapjának csütörtöki kiadásában azt írta, „a támadó egyike volt a kalifátus katonáinak”. A Nabaa nem közölt bizonyítékot az állítása alátámasztására – írja a Reuters.

Sayfullo Saipov egy bérelt teherautóval az Iszlám Állam nevében nyolc halálos áldozatot és több súlyos sebesültet követelő, gázolásos terrortámadást hajtott végre New York Manhattan városrészében kedden.

A hét éve az Egyesült Államokban élő, 29 éves üzbég származású férfi ellen nyolc ember meggyilkolása és egy külföldi terrorszervezetnek, az Iszlám Államnak nyújtott támogatás miatt emeltek vádat.

Joon Kim körzeti főügyész szerint az első vádpont miatt maximálisan kiszabható büntetés az életfogytig tartó szabadságvesztés, a második vádpontért pedig halálos ítélet is járhat. Donald Trump úgy véli, ki kellene végezni a merénylőt.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A hatóságok szerint Saipov a támadás előtt azt fontolgatta, hogy a dzsihadista szervezet fekete zászlaját tűzi ki teherautójára, végül letett szándékáról, mert nem akart feltűnést kelteni. A Washington Post a bírósági iratok alapján arról számolt be, hogy a férfi már egy évvel ezelőtt elkezdte szervezni a merényletet, ugyanakkor két hónappal ezelőtt merült fel benne először, hogy egy teherautót használ fegyverként.

Saipov azért választotta a halloween napját, mert azt remélte, a lehető legtöbb ember lesz az utcán. Eredetileg azt tervezte, hogy a Brooklyn hídon is és a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás emlékműve közelében kanyargó kerékpáros úton is belehajt a tömegbe.

A terrorista vádiratában szerepel, hogy nyomozók az Iszlám Állam többezernyi propagandaanyagát – videókat, szórólapokat, fotókat – találták meg mobiltelefonján, a többi között egy olyan videoklipet, amelyen a dzsihadisták lefejeznek foglyokat. Ráadásul Saipov búcsúüzenetében az Iszlám Államot éltette. Az amerikai hatóságok szerint a férfi az Egyesült Államokban radikalizálódott.

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Az első Orbán-kormány jelölte Zaid Naffát a tiszteletbeli konzuli posztra

A jordán üzletember már abban az időszakban is elbukott a magyar állampolgársághoz szükséges nemzetbiztonsági átvilágításon.