Az Iszlám Államot dicsőítő dalt játszottak fél órán át egy svéd rádióban

MTI

2017. november 10., péntek 18:21, frissítve: péntek 18:42

Malmö városának egyik rádióadója szerint péntek reggeli műsorukat egy kalózadó „szállta meg”, amely egy, az Iszlám Állam terrorszervezetet éltető, angol nyelvű popdalt játszott újra és újra fél órán keresztül.

A dalszövegben nyugati országok lakóit buzdították, hogy csatlakozzanak a dzsihadistákhoz.

Jakob Gravestam, a Bauer Media-vállalatcsoport szóvivője elmondta, hogy az incidenst bejelentették a rendőrségen és a skandináv állam médiahatóságánál.

A médiacég tulajdonában van a Mix Megapol nevű malmői rádiócsatorna, amelyen felhangzott a 24Malmo hírportál értesülései szerint az Allah üdvéért című dal. A csatorna része egy magántulajdonban lévő rádiós hálózatnak, amely 24 svéd városban van jelen, és saját adatai szerint a tízmilliós Svédország lakóinak 91 százalékát éri el.

Malmö Svédország harmadik legnagyobb városa. Anders Thornberg, a svéd titkosszolgálat (SÄPO) vezetője júniusban arra figyelmeztetett, hogy néhány százról több ezerre nőtt az iszlamista szélsőségesek száma az elmúlt években Svédországban, de közülük csak kevesen jelentenek valódi veszélyt a társadalomra. Thornberg az Iszlám Állam propagandáját okolta a szélsőségesek számának növekedéséért. A legtöbb szélsőséges Stockholmban, Göteborgban, Malmőben és Örebróban él a SÄPO szerint.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.