Az Iszlám Államot dicsőítő dalt játszottak fél órán át egy svéd rádióban

MTI

2017. november 10., péntek 18:21, frissítve: péntek 18:42

Malmö városának egyik rádióadója szerint péntek reggeli műsorukat egy kalózadó „szállta meg”, amely egy, az Iszlám Állam terrorszervezetet éltető, angol nyelvű popdalt játszott újra és újra fél órán keresztül.

A dalszövegben nyugati országok lakóit buzdították, hogy csatlakozzanak a dzsihadistákhoz.

Jakob Gravestam, a Bauer Media-vállalatcsoport szóvivője elmondta, hogy az incidenst bejelentették a rendőrségen és a skandináv állam médiahatóságánál.

A médiacég tulajdonában van a Mix Megapol nevű malmői rádiócsatorna, amelyen felhangzott a 24Malmo hírportál értesülései szerint az Allah üdvéért című dal. A csatorna része egy magántulajdonban lévő rádiós hálózatnak, amely 24 svéd városban van jelen, és saját adatai szerint a tízmilliós Svédország lakóinak 91 százalékát éri el.

Malmö Svédország harmadik legnagyobb városa. Anders Thornberg, a svéd titkosszolgálat (SÄPO) vezetője júniusban arra figyelmeztetett, hogy néhány százról több ezerre nőtt az iszlamista szélsőségesek száma az elmúlt években Svédországban, de közülük csak kevesen jelentenek valódi veszélyt a társadalomra. Thornberg az Iszlám Állam propagandáját okolta a szélsőségesek számának növekedéséért. A legtöbb szélsőséges Stockholmban, Göteborgban, Malmőben és Örebróban él a SÄPO szerint.

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Az első Orbán-kormány jelölte Zaid Naffát a tiszteletbeli konzuli posztra

A jordán üzletember már abban az időszakban is elbukott a magyar állampolgársághoz szükséges nemzetbiztonsági átvilágításon.