Az izraeli hadsereg lelőtt egy palesztint Gázában, tovább nő a feszültség

MTI

2018. április 5., csütörtök 16:36, frissítve: csütörtök 16:44

Tovább nőtt a feszültség a Gázai övezet határvidékén csütörtökön, miután az izraeli hadsereg az éjjel lelőtt egy palesztin fegyverest.

A palesztin férfival izraeli légicsapás végzett Gáza város Zeitin nevű negyedében. Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy az éjjel valóban csapást mért egy fegyveres merénylőre az övezet északi részén.

Az enklávét irányító radikális iszlamista Hamász csütörtökön bejelentette, hogy pénzt adnak a múlt pénteki határ menti tömegtüntetésekben megsebesült palesztinoknak, illetve a megölt palesztinok hozzátartozóinak. A családtagok háromezer dollárt (mintegy 760 ezer forintot) kapnak halottaik után, míg a súlyos sebesültek ötszáz dolláros (130 ezer forintos), a közepesen súlyos sebesültek pedig kétszáz dolláros (50 ezer forintos) segélyben részesülnek. Gázában a havi átlagfizetés 575 dollár (150 ezer forint), de több mint 50 százalékos a munkanélküliség.

Múlt péntek óta húsz palesztin halálos áldozata és több száz sebesültje van a kiújult erőszakhullámnak, közülük tizenheten a pénteki tömegdemonstrációban vesztették életüket. Az izraeli védelmi miniszter az e heti, szintén péntekre meghirdetett újabb tüntetés előtt kijelentette, hogy Izrael nem fog tétovázni, és ismét úgy fog válaszolni, mint múlt pénteken.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Avigdor Liberman csütörtökön azt nyilatkozta a jeruzsálemi közszolgálati rádiónak, hogy csak a Hamász fizetett terroristái és családtagjaik járnak a tüntetésekre, s az izraeli hadsereg felkészült minden eshetőségre.

A Becelem nevű izraeli emberi jogi szervezet az utóbbi napokban a közösségi médiában közzétett üzenetekben felszólította a határon szolgáló katonákat, hogy tagadják meg a lőparancsot.

A védelmi miniszter a rádióban zsoldosoknak nevezte a Becelem tagjait, akik egy tál lencséért eladják az országot. Szerinte ők a tetteikért külföldről pénzt kapó hivatásos provokátorok, és felszólította az igazságügy-minisztert, hogy állítsa bíróság elé a civil szervezet tagjait.

Múlt pénteken a Hamász mozgósítására izraeli becslések szerint 30-40 ezer gázai vonult az övezet izraeli határához, ahol egy részük égő gumiabroncsokat és köveket dobált a kerítés túloldalán felsorakoztatott izraeli katonák felé. Többen megpróbáltak kárt tenni a határkerítésben, illetve megpróbáltak behatolni izraeli területre.

Az izraeli hadsereg tömegoszlató fegyvereket vetett be a határhoz közelítők ellen, illetve mesterlövészekkel célba vették a „fő felbujtókat” és a határ felé tartó fegyvereseket. Többek közt agyonlőttek két palesztint, akik a helyi tévében bemutatott videofelvételek tanúsága szerint lőfegyverrel támadtak az izraeli katonákra.

Az övezetet tíz éve irányító Hamász legalább Izrael 1948. május 14-i kikiáltásának évfordulójáig, ami egyben a palesztin katasztrófa napja (nagba), minden péntekre tömeges tüntetéseket tervez az izraeli határhoz.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.