Az orosz és ukrán elit tagjai vásárolhattak ciprusi állampolgárságot

MTI

2017. szeptember 18., hétfő 15:28, frissítve: szerda 15:46

A The Guardian című baloldali brit napilap hétfőn ismertetett értesülése szerint Ciprus az elmúlt években több száz külföldinek, köztük „szupergazdag orosz oligarcháknak és az ukrán elit tagjainak” adott nagy értékű befektetések ellenében állampolgárságot, amellyel az unión belül szabad mozgást biztosító EU-útlevél is jár.

A lap által látott dokumentumok szerint Ciprus 2013 óta több mint 4 milliárd euró bevételhez jutott ebből a forrásból, és csak tavaly négyszáznál több ciprusi útlevelet állított ki fizető külföldi kérvényezőknek.

A The Guardian szerint korábban ciprusi állampolgárságot kapott Bassár el-Aszad szíriai elnök egyik közeli rokona is, akit korrupciógyanús ügyletek miatt az Egyesült Államok és az Európai Unió is szankciókkal sújtott, bár ő nem a jelenlegi rendszer alapján jutott állampolgársághoz, amelytől a szíriai háború kitörése után meg is fosztották.

A brit lap szerint azonban a mostani „vásárlók” között sok az orosz üzletember és politikus is.

A ciprusi pénzügyminisztérium a The Guardian megkeresésére közölte, hogy a programot olyan tényleges befektetők számára dolgozták ki, akik Cipruson üzleti vállalkozást hoznak létre és ehhez életvitelszerűen Cipruson tartózkodnak.

A minisztérium hangsúlyozta azt is, hogy nem Ciprus az egyetlen EU-tagállam, amely vagyonos oroszoknak adott állampolgárságot, és nincs jele annak, hogy a kedvezményezettek bármilyen kihágást elkövettek volna.

A The Guardian ismertetése szerint a 2013-ban indult program alapján az kaphat ciprusi állampolgárságot, aki kétmillió eurót fektet be a helyi ingatlanpiacon vagy 2,5 millió eurót a vállalati szektorban vagy a ciprusi állampapírpiacon. Nyelvismereti vagy tartózkodási megkötés nincs, csak annyi, hogy az állampolgárságban részesülőknek hétévente egyszer Ciprusra kell látogatniuk.

A magyar letelepedésikötvény-programmal kapcsolatban Demeter Márta LMP-s képviselő a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy egyértelmű, hogy a magyar állam nem tudja és nem is akarja ellenőrizni, honnan származnak a befektetői pénzek a letelepedési kötvények megvásárlásakor. Az országgyűlési képviselő szerint ez újabb bizonyíték arra, hogy lényegében tudatosan létrehozott pénzmosási konstrukcióról van szó. – Ráadásul a pénzek visszafizetése is az ellenőrizhetetlen haveri offshore cégeken keresztül történik majd, amelyek jó eséllyel el is tűnhetnek az állam által kamatostul kifizetett pénzzel” – tette hozzá.

Lapunk már korábban is beszámolt arról, hogy az állam egyáltalán nem ellenőrzi az offshore cégeket. A Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter által jegyzett törvénymódosítás eleve úgy rendelkezik, hogy az állam semmilyen kontrollt nem gyakorolhat az offshore cégek felett, amelyek a letelepedési program egyetlen haszonélvezői.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.