Az unióhoz való közeledést várják el az új elnöktől

tt

2012. május 21., hétfő 15:10, frissítve: hétfő 16:59

Az Európai Unióhoz való közeledés, illetve az uniós tagság megszerzését célzó erőfeszítések folytatására szólították fel a brüsszeli székhelyű szervezet vezetői Szerbia megválasztott, új elnökét.

Hivatalos eredmény

A szavazatok 49,55 százalékát szerezte meg Tomislav Nikolic, a vasárnapi szerbiai elnökválasztás győztese – közölte hétfőn a belgrádi választási bizottság. A populista nacionalista jelölt ellenfele, Boris Tadic leköszönt államfő 47,3 százalékot kapott a 8400 választóhelyiség 99,34 százalékában leadott szavazatok összesítése szerint. A választási részvétel 46 százalékos volt a május 20-i második fordulóban.

A törvényi előírás szerint a végleges hivatalos eredményt csütörtök este nyolc óráig kell közzétennie a választási bizottságnak. Tadic ezt nem várta be, már vasárnap este elismerte vereségét. Meglepetés, hogy Nikolic nyerte a szerb elnökválasztást; a közvélemény-kutatási eredmények Tadic győzelmét jelezték előre.

A szerbiai választásokról részletesen itt olvashat.

Herman von Rompuy, az Európai Tanács elnöke és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság vezetője közös nyilatkozatban sürgette Tomislav Nikolicot a reformok folytatására. Rompuy és Barroso közvetve arra utalt, hogy a reformok folytatása a Szerbiával való csatlakozási tárgyalások megkezdésének előfeltétele.

Az unió vezetői úgy értékelték: a szerbiai választások eredményei azt jelzik, hogy a balkáni ország közelebb akar kerülni az EU-hoz. Herman von Rompuy és José Manuel Barroso sürgette a Koszovóval való megbékélést célzó erőfeszítések folytatását is. Szerbia idén márciusban – még Boris Tadic elnöksége alatt – kapta meg a tagjelölt státust.

Az uniós vezetőknél jóval kritikusabban fogalmazott Nikolic megválasztásával kapcsolatban Hannes Swoboda, az Európai Parlament szocialista párti frakciójának vezetője. Az osztrák politikus úgy értékelte, hogy Nikolic győzelme súlyos csapás a Balkán irányában folytatott Európa-politikára, valamint a térség stabilitására.

Svoboda annak a nézetnek adott hangot, hogy az Európai Uniót nem riaszthatja el a szerb nép demokratikus döntése, és a térség óvatosan tervezett integrációját folytatni kell. Az új szerb elnöknek a jövőben mindenekelőtt tettekkel, nem pedig szavakkal kell bizonyítania országa európai elkötelezettségét – hangsúlyozta az Európai Parlament frakcióvezetője.

Hasonlóan nyilatkozott a német és az osztrák külügyminiszter is. A NATO-csúcs alkalmából Chicagóban tartózkodó Guido Westerwelle egy interjúban arra szólította fel Tomislav Nikolicot, hogy folytassa az eddigi államfő, Boris Tadic Európa-barát politikáját. Westerwelle a megválasztott, új szerb elnök ezzel kapcsolatos felelősségére figyelmeztetett, egyidejűleg pedig a német kormány nevében köszönetet mondott Tadicnak azokért az erőfeszítésekért, amelyeket országa európai közelítése érdekében tett.

Az Európai Unióhoz való szerb közeledés folytatásának szükségességét hangsúlyozta Michael Spindelegger osztrák külügyminiszter is. A miniszter – aki egyben Ausztria alkancellárja is – úgy értékelte: Tomislav Nikolic esélyt kapott arra, hogy bizonyítsa egy Európa-barát Szerbia iránti – szóban kinyilvánított – elkötelezettségét.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.