Az űr helyett a tengerben végezték a kommunisták + Videó + Képek

LM

2012. április 13., péntek 11:53, frissítve: péntek 19:35

Az előzetes nemzetközi tiltakozások dacára Észak-Korea pénteken fellőtte nagy hatótávolságú rakétáját, amellyel állítása szerint műholdat kívánt a világűrbe juttatni, de kudarcot vallott: a rakéta japán és dél-koreai közlés szerint a felbocsátás után röviddel a tengerbe zuhant. A lépés azonban minden bizonnyal éles nemzetközi elítélést vált majd ki és fokozza a térségbeli feszültséget.

Észak-Korea korábban tudatta, hogy egy földi megfigyelőműhold pályára helyezésének címén Unha–3 rakétát fog indítani valamikor április 12. és 16. között. Az indítás egybeesik a sztálinista vezetésű ország alapítójának, Kim Ir Szennek a születési évfordulójával. Dél-koreai és nyugati szakértők szerint Phenjan a műholdfellövéssel valójában legújabb, nagy hatótávolságú rakétáját akarja kipróbálni. A nemzetközi közösség felszólította Phenjant, tegyen le terve végrehajtásáról, amely sérti az ENSZ Biztonsági Tanács vonatkozó határozatait.

Észak-Korea péntek reggel végül fellőtte a rakétát, a dél-koreai és a japán védelmi minisztérium szerint azonban a felbocsátás feltehetően kudarcot vallott. Japán közölte, hogy a hordozórakéta több mint egy percen át repült, majd a tengerbe csapódott. A dél-koreai hadsereg szerint a rakéta egyes darabjai az ország nyugati partvidékén fekvő Kunszan várostól 190-210 kilométerre hullottak a Sárga-tengerbe. A CNN információi szerint a dél-koreai haditengerészet elindult begyűjteni a roncsokat. Az észak-koreai hivatalos média közben elismerte a kudarcot, ugyanakkor a felvételek nem kerültek eddig elő a kilövésről.

Keményít a néphadsereg

Észak-Korea emelte fegyveres erőinek riadókészültségi szintjét – közölte a dél-koreai nemzetvédelmi miniszter. „Észak-Korea (hadserege) fokozta éberségét” – jelentette ki hivatalának tájékoztatása szerint Kim Kvan Dzsin a parlament védelmi bizottságában, de az nem derült ki szavaiból, hogy a phenjani döntés a rakétaindítás előtt vagy utána született-e. A jól felszerelt észak-koreai néphadsereg állománya mintegy 1,2 millió fő, az ország összlakossága körülbelül 24,5 milliós.

A déli hadsereg sem tétlenkedik, a demilitarizált zóna közelében kezdtek hadgyakorlatba – írja a Reuters. Az utcákon pedig tüntetések kezdődtek.

Amerika a helyszínen

A miniszter találkozott pénteken James D. Thurman tábornokkal, a Dél-Koreában állomásozó amerikai erők parancsnokával és Sung Kimmel, az Egyesült Államok szöuli nagykövetével, s „megfelelő szankciókra” kérte őket az északi rakétakísérlet után – mondta a minisztérium egyik szóvivője.

A szöuli parlament védelmi bizottsága olyan határozatot fogadott el, amely „erélyes” választ követel minden újabb észak-koreai „provokációra”. A dokumentum szerint Északnak „haladéktalanul fel kell függesztenie a tömegpusztító fegyverek és nagy hatótávolságú hordozóeszközök fejlesztését”.

Nem kizárt, hogy önmagát semmisítette meg a műholdat hordozó, nagy hatótávolságú észak-koreai rakéta, amely röviddel az indítás után a tengerbe zuhant pénteken – vélekedik egy japán rakétafejlesztő szakember. Jaszaka Tecuo az NHK japán tévének nyilatkozva elmondta, hogy a rakéta az indítás után alig egy perccel esett a tengerbe, ami arról tanúskodik, hogy már az első fokozattal gondok voltak. „Emiatt robbanás történt, s a rakéta elkezdett letérni a kijelölt pályáról, ezért nem kizárt, hogy az észak-koreai szakemberek maguk adtak parancsot a rakéta megsemmisítésére” – idézte az Interfax hírügynökség a szakértőt.

Kína nyugalomra és önuralomra intett a Koreai-félszigeten. „Peking reméli, hogy a felek nem tesznek semmi olyat, amivel megsértenék a Koreai-félsziget békéjét és stabilitását” – közölte Liu Vej-min külügyi szóvivő kétsoros közleményében a kínai külügyminisztérium honlapján.

Nem értesítették Kínát

A szóvivő péntek délutáni szokásos sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva közölte, Kínát nem értesítették előzetesen a műhold fellövésének pontos időpontjáról. Liu aláhúzta, „a jelenlegi körülmények között a nemzetközi közösség szavainak és tetteinek a Koreai-félsziget és Északkelet-Ázsia békéjének és stabilitásának a fenntartását kell szolgálnia. Ez minden fél közös érdeke.” Hozzátette, Peking egyidejű kapcsolatot tart Phenjannal, Moszkvával, Washingtonnal, Szöullal és Tokióval, és ennek folytatását reméli.

Időközben az orosz, a kínai és az indiai külügyminiszter moszkvai találkozóján az érintett feleket önmérsékletre kérte, és közösen sürgették a Koreai-félsziget leszerelését célzó hatoldalú tárgyalások felújítását.

A G8-csoport külügyminiszterei közleményben elítélték péntek hajnalban az észak-koreai rakétaindítást, és fogadkoztak, hogy megpróbálják elérni az ENSZ Biztonsági Tanács „megfelelő válaszát”. ENSZ-diplomaták korábban közölték, hogy pénteken rendkívüli ülést tart a BT, hogy megvitassa a lehetséges válaszlépéseket.

Kísérletek

Észak-Korea még soha nem tudott műholdat Föld körüli pályára állítani, jóllehet erre 1998-ban és 2009-ben is kísérletet tett. A 2009-es rakétaindítás után kísérleti atomrobbantást is végrehajtott. Szakértők úgy vélik, Phenjan azóta is folytatta nukleáris programját, és a közeljövőben újabb kísérleti atomrobbantást hajthat végre, immár a harmadikat a 2006-os és 2009-es után.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.