Azonnali cselekvést várnak Ukrajnától

PR

2012. május 24., csütörtök 16:32, frissítve: csütörtök 18:47

Az Ukrajnában politikai okból letartóztatottak azonnali és feltétel nélküli szabadlábra helyezését sürgette az Európai Parlament a strasbourgi plenáris ülésen csütörtökön elfogadott egyik határozatban.

Az érintettek között szerepel Julija Timosenko volt miniszterelnök is, akinek esetében a nemzetközi szervezetek már többször felemelték szavukat a rossz bánásmód miatt. A képviselők a határozat szerint megfelelő orvosi ellátás és látogatási lehetőségek biztosítására is felszólítják a hatóságokat, az uniós politikusoktól pedig azt kérik, hogy a közelgő lengyel–ukrán labdarúgó-Európa-bajnokság nyújtotta lehetőségeket is használják fel nyomásgyakorlásra ebben az ügyben.

A javaslat keddi plenáris vitájában a magyar képviselők közül felszólalt Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője, aki egyetértett azzal, hogy az EP küldjön „nagyon határozott figyelmeztetést” az ukrán kormánynak. Helyeselte egyúttal az Európai Bizottság és azon európai vezetők álláspontját, akik „elzárkóznak a társulási szerződés aláírásától, a Janukovics-rendszer vezetőivel való találkozástól”. Úgy vélte, a jogállamiságot helyre kell állítani Ukrajnában. Ebben az összefüggésben aggasztóak nevezte, hogy az ukrán hatóságok a parlamenti választások körzeteinek kialakításánál nem vették figyelembe a kisebbségi szempontokat.

Mint arról beszámoltunk, az ukrán parlament szerdán elutasította, hogy napirendre vegye a büntető törvénykönyv és eljárási kódexének módosítását, amely lehetővé tette volna, hogy fogvatartottak – közöttük Julija Timosenko – külföldön részesülhessenek orvosi kezelésben. Korábban arról volt szó, hogy a kijevi kormány fontolóra veszi, hogy külföldre engedi gyógykezelésre a volt ukrán kormányfőt, ha orvosi szakvélemény szerint Ukrajnában nem juthat hozzá megfelelő gyógyterápiához. A hétvégén azonban az ukrán elnök, Viktor Janukovics kizárta Timosenko külföldi gyógykezelését.

Ismert, Ukrajnára erőteljes nyomás nehezedik Timosenko miatt, és több európai politikus a lengyel–ukrán közös rendezésben június 8. és július 1. között tartandó futball-Európa-bajnokság ukrajnai eseményeinek bojkottjára szólított fel. Kijev a közép-európai államfők május 11–12-ére tervezett jaltai csúcstalálkozóját is elhalasztotta, mivel a legtöbb meghívott – tiltakozásul a Timosenkóval szembeni bánásmód miatt – lemondta részvételét.

Közben Vaszil Ilnickij ismert ungvári újságíró egy kárpátaljai hírportálon kedden közzétett írásában annak a véleményének adott hangot, hogy  az ukrán állam vezetőinek – Ukrajna jelenlegi nemzetközi megítélésére való tekintettel – magyar kollégáiktól kellene megtanulniuk, hogyan kellene cselekedniük az adott helyzetben. A szerző szerint a magyar politikai elit megfelelő módon reagált az országot ért európai bírálatokra, és határozott lépéseket tett annak érdekében, hogy meggyőzze EU-s partnereit intézkedéseinek őszinteségéről és az európai normáknak való megfeleléséről.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.