Azt kérik, hogy mindenki maradjon otthon

BL

2012. augusztus 8., szerda 12:00

Nagy mennyiségű és hosszan tartó eső, áradások és heves szél jellemezte a Hajkuj (Haikui) tájfun Kínába érkezését; a Sanghajban nyári táborozó negyven magyar diák biztonságban van – tájékoztatott a sanghaji főkonzulátus.

Sanghajban szerda kora reggel a négyfokozatú vészjelző skálán a legmagasabbat léptették érvénybe, egyes metróvonalakon leállították a közlekedést vagy lassították a menetsebességet; felfüggesztették légi járatok, kompok és szuperexpressz vonatok indítását, egy hidat lezártak. A helyi turisztikai hivatal tizenöt buszos városnéző kirándulást mondott le. A lakosságot arra hívták fel, hogy lehetőleg maradjanak otthon, az ablakokból a balkonokról a növényeket vigyék a lakásba.

A sanghaji magyar főkonzulátus kulturális szakdiplomatája közölte, hogy a kínai miniszterelnök meghívására az országba érkezett száz magyarból negyvenen tartózkodnak Sanghajban. Valamennyien biztonságban vannak, s a szállodájukban készülnek a holnapi kínai nyelvvizsgájukra. Révész Ágota elmondta, négy gimnázium 36 diákjának és négy kísérőjüknek szerdai városi családlátogatási programját a szervezők lemondták. Hozzátette, Sanghajban megállás nélkül zuhog az eső, de rendkívüli esemény egyelőre nem történt. A parkok és az építkezések lezárása és a többi biztonsági intézkedés a víz és a szél által okozott esetleges balesetek megelőzését szolgálják.

Kitelepítik az embereket Csöcsiang tartományban
Kitelepítik az embereket Csöcsiang tartományban
Fotó: Europress/AFP

A kínai média arról számolt be, hogy a kelet-kínai metropolisból a közeledő tájfun hírére 374 ezer embert költöztettek biztonságosabb helyre. A szomszédos Csöcsiang tartományba a hajnali órákban átlag 150 kilométeres óránkénti sebességgel érkezett meg Hajkuj. A tartományban másfél millió embert evakuáltak, tizenkét járásban megszűnt az áramszolgáltatás.

Szerdai jelentések szerint van olyan város, amelynek három szállodáját, illetve 130 lakóját zárta el a víz a külvilágtól. Egy turisztikai nevezetesség közelében, miután egy híd megrongálódott, 300 turista rekedt a helyszínen. Csiangszu tartományban a többméteres hullámok miatt 18 ezer, míg Csöcsiangban korábban 30 ezer hajót rendeltek a kikötőkbe. A hétvégén két tájfun pusztított a kelet-kínai partok mentén, legkevesebb 23 ember halálát okozva.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Sokmilliós támogatást nyert a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.

x
Rendkívüli hír