Baleset történt az újraindított japán atomreaktorban

KG

2012. augusztus 6., hétfő 06:25, frissítve: hétfő 08:27

Üzemi baleset történt hétfő reggel abban a japán atomerőműben, amelynek két reaktorát újraindították az energiahiánnyal küszködő szigetországban.

Leállt az Ohi atomerőmű négyes reaktorában a hűtőrendszer egyik szivattyúja – közölte a létesítményt üzemeltető vállalat, a Kepco. A leállás amiatt történt, hogy – egyelőre tisztázatlan okok miatt – víz került a szivattyút működtető dízel áramgenerátorba. Ez nem veszélyeztette az atomreaktor működését, mert beindult a hűtőrendszer pótszivattyúja, az üzemi baleset mindenesetre nem fogja csillapítani az atomipar újraélesztése elleni tiltakozók indulatait.

Tavaly márciusban a pusztító földrengés és szökőár következtében nukleáris baleset történt a Fukusima-1. atomerőműben, hasadóanyagok kerültek ki a létesítményből komoly környezetszennyezést okozva. A katasztrófa után Japánban biztonsági okokból vagy karbantartás végett leállították az összes működő atomreaktort is, összesen 50 áramtermelő létesítményt.

A gazdaság védelme és az emberek megélhetése érdekében Japánban újraindítanak két nukleáris reaktort a kormányfő pénteki bejelentése szerint.

A nyári energiahiány miatt azonban júliusban újraindították az Ohi atomerőmű két reaktorát, ami indulatokat váltott ki. Több tízezres tüntetések voltak az atomipar újraélesztése ellen, s csak olaj volt a tűzre, hogy az Ohi atomerőműben egy hónap alatt több kisebb baleset történt. Július 16-án például hirtelen megugrott a nyomás a hűtőrendszerben, ami nagy riadalmat keltett.

A japán kormány azonban ragaszkodik az atomreaktorok újraindításához, mert tart attól, hogy az energiahiány kedvezőtlen hatással lesz a japán gazdaságra.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.