Balhés amerikai diplomatát rúgtak ki Új-Zélandról

MNO

2017. március 20., hétfő 08:15, frissítve: hétfő 09:47

Kiutasított az új-zélandi külügyminisztérium egy amerikai diplomatát, akinek köze lehet egy bűnügyhöz, de mentelmi joga miatt nem lehetett kihallgatni.

Törött orral és monoklival távozott sajtóértesülések szerint egy amerikai diplomata Új-Zélandról: a férfit azután utasították ki az országból, hogy március 12-én valamilyen bűnügybe keveredett, de diplomáciai védettsége miatt nem tudták kihallgatni a rendőrségi eljárás során.

A helyi, wellingtoni amerikai nagykövetség ugyanis nem járult hozzá ahhoz, hogy a nyomozás idejére felfüggesszék munkatársuk mentelmi jogát, írja a BBC.

Az új-zélandi külügyminiszter vasárnap jelentette be a diplomata kiutasítását, amit az Egyesült Államok is megerősített. A politikus hozzátette, „Új-Zéland elvárja, hogy minden diplomata alárendelje magát az ország törvényeinek, és lemondjon védettségéről, ha súlyos bűncselekménnyel gyanúsítják.” A wellingtoni követség nem akarta kommentálni a kiutasítást, csak annyit közöltek, hogy komolyan vesznek minden olyan bírálatot, ami az Egyesült Államok kormányzati munkatársaira, azok magatartására irányul.

A szerkesztő ajánlja