Barcelona: tömegoszlatás a nemzeti ünnepen

MTI

2017. október 12., csütörtök 22:15, frissítve: péntek 03:01

Spanyolország egységéért tüntetve tízezrek vonultak utcára csütörtökön Barcelonában a spanyol nemzeti ünnepen, amelyet az amerikai kontinens európai felfedezésének emlékére tartanak ezen a napon.

„Katalónia igen, Spanyolország szintén” – ezzel a jelszóval hirdette meg az eseményt a Katalán Civil Társadalom (SCC) nevű szervezet. Felhívására Barcelona belvárosát megtöltötte a spanyol, katalán és uniós zászlókkal békésen vonuló tömeg, köztük feltűntek a katalán parlament ellenzéki, függetlenséget nem támogató pártjainak politikusai. „Éljen Katalónia! Éljen Spanyolország” – skandálták a felvonulás résztvevői. Számukat a barcelonai rendőrség hatvanötezerre becsülte.

A katalán városban egyszerre több utcai megmozdulás is zajlott, szélsőjobboldali mozgalmak is demonstráltak, amelyek közül két csoport összetűzésbe keveredett egymással, egy bár teraszának berendezését, székeket és asztalokat hajigáltak egymáshoz. A katalán rendőrségnek kellett közbelépnie, két embert őrizetbe vettek.

A spanyol nemzeti ünnepet munkával bojkottálták több mint száz olyan katalán önkormányzatnál, amely támogatja a közösség függetlenné válását, mint például Manresa, Badalona és Gerona. Van, ahol az ügyfélfogadás ugyanúgy zajlik, mint a munkanapokon, és akad olyan önkormányzat is, ahol zárt ajtók mögött dolgoznak. Az alkalmazottakat egyébként nem kötelezték munkavégzésre, aki akart, otthon maradhatott ezen a hivatalosan munkaszüneti napon.

Madridban az évtizedek óta hagyományos nagyszabású katonai felvonulással ünnepelték ezt a napot, a parádé mintegy két kilométeres útvonalát kordonokkal zárták le, amely mögött több ezres, spanyol zászlókat lengető tömeg gyűlt össze. A résztvevők közül többen nyilatkoztak úgy az újságíróknak: azért vannak itt, hogy kifejezzék Spanyolország egységének támogatását, és aggodalmuknak, szomorúságukat adtak hangot a katalán függetlenségi törekvések alakulása miatt.

A felvonulásra minden évben meghívják Spanyolország tizenhét autonóm közösségének elnökét, és ahogy tavaly, úgy idén sem jelent meg Carles Puigdemont katalán elnök, Inigo Urkullu baszk elnök, és Uxue Barkos, Navarra elnöke.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Carles Puigdemont kedd este a parlamentben arról beszélt, hogy az október 1-jén rendezett népszavazással Katalónia elnyerte a jogot, hogy független állammá váljon, de a feszültség csökkentése érdekében azt javasolta, várjanak néhány hetet a párbeszéd érdekében. Ezt követően a katalán parlament függetlenségpárti többségének képviselői aláírták Katalónia függetlenségi nyilatkozatát, amelynek végrehajtását az elnök felfüggesztette.

A politikus szavai okoztak némi zavart, sokan különböző módon értelmezték őket a politikai életben és a sajtóban egyaránt, ezért a spanyol kormány szerdán levélben szólította fel hivatalosan a katalán kabinetet: tisztázza, hogy kinyilvánította-e a közösség függetlenségét.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök elmondta: felszólításuk megelőz minden más olyan intézkedést, amelyet a kormány alkalmazhat az alkotmány 155-ös cikke alapján. Ez a passzus lehetőséget ad Katalónia autonómiájának ideiglenes felfüggesztésére a spanyol parlament jóváhagyásával.

A madridi kormány két határidőt határozott meg a válaszra, az első jövő hétfőig tart. Ha addig nem érkezik reagálás Barcelonából, ismét elküldik a felszólítást, amelyben kérik majd a katalán vezetést, hogy térjen vissza a törvényesség keretei közé. A második üzenetre csütörtökig várják a választ a katalán kormánytól.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.