Băsescu Hollandia támogatását kéri

TK

2012. május 8., kedd 19:35

Románia schengeni csatlakozásának támogatását kérte Hollandiától Traian Băsescu román államfő, aki kedden fogadta hivatalában a bukaresti holland nagykövetet.

Ebből az alkalomból Matthijs van Bonzel átadhatta megbízólevelét is, decemberi kinevezése óta most fogadta őt először a román államfő. Holland források korábban azt állították, hogy Băsescu szándékosan várakoztatja a nagykövetet, ezzel fejezve ki tiltakozását az ellen, hogy Hága megvétózta Románia és Bulgária schengeni csatlakozását.

A román elnöki hivatal közleménye szerint Băsescu azt kérte a diplomatától, hogy Hollandia tartsa tiszteletben az Európai Tanácsban márciusban hozott döntést, miszerint szeptemberben határoznak a schengeni tagállamok belügyminiszterei a két ország schengeni csatlakozásáról.

Van Bonzel arról biztosította az elnököt, hogy nagyköveti mandátuma idején erősíteni fogja a két ország kapcsolatait, és elősegíti a román hatóságok és a holland parlament közötti párbeszéd kialakulását, hogy a hágai törvényhozói testületnek megszűnjenek a fenntartásai a két ország schengeni tagságával szemben.

Romániának és Bulgáriának már tavaly márciusban kellett volna csatlakoznia a schengeni övezethez, de ennek halasztását előbb Franciaország és Németország kérte arra hivatkozva, hogy Bulgáriában és Romániában még igen elterjedt a korrupció. Ezt követően Finnország és Hollandia emelt kifogást, majd idén márciusban már csak egyedül Hága emelt vétót.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.