Befejezte az éhségsztrájkot Timosenko

tt

2012. május 9., szerda 18:25

Befejezte közel három hete kezdett éhségsztrájkját szerdán a bebörtönzött Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnök – jelentette be a politikus német orvosa.

Lutz Harms, a berlini Charité kórház ideggyógyásza erről a kelet-ukrajnai Harkiv város vasutaskórházában nyilatkozott újságíróknak, ahova az 51 éves ellenzéki vezetőt szerda reggel beszállították a kacsanyivkai női börtönből. Harms elmondta: Timosenko egyelőre csak vizet és gyümölcslevet iszik, és a szervezete nagyon legyengült az április 20. óta folytatott éhségsztrájkban, de megkezdik táplálását, amivel megerősítik. Szilárd táplálékot csak később kap majd, s feltehetően több napba telik, mire állapota stabilizálódik.

A hivatali hatalommal való visszaélés miatt hétévi börtönre ítélt Timosenko korábban azt mondta, hogy április 20-án beleegyezése nélkül szállították a harkivi kórházba, s eközben fizikai erőszakot alkalmaztak vele szemben, sérüléseket okozva. Tiltakozásul aznap éhségsztrájkba kezdett, amiben hívei több városban követték őt. A Timosenkóval szembeni bánásmód miatt számos meghívott lemondta a közép-európai államfők májusi 11-i jaltai csúcstalálkozóját, amelyet végül el is halasztottak.


Az orvos arról is beszélt, hogy az idült hátfájdalmaktól szenvedő Timosenko gyógykezelését ezt követően fokozatosan kezdik meg, gyógyszert egyelőre csak nagyon korlátozott mennyiségben kaphat, tablettát pedig az éhségsztrájk után egyáltalán nem alkalmazhatnak. A terápia minden jel szerint legalább nyolc hétig tart majd, de akár hónapokig is elhúzódhat.

Lutz Harms a minap már felkereste a harkivi vasutaskórházat, amelyet alkalmasnak talált arra, hogy Timosenkót ott gyógykezelje.

Raisza Mojszenko, az ukrán egészségügyi miniszter helyettese szerdán megerősítette, hogy Timosenko kezelőorvosa – az elítélt kérésére – Lutz Harms lesz, aki Németországból hozta magával a szükséges gyógyszereket. Az általa javasolt gyógykezelési eljárással egyetértettek ukrán kollégái is. A kivizsgálásokon és a gyógykezelés meghatározásában részt vesz két ukrán orvos is.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.