Befolyásos drogkereskedőt lőttek le

MTI

2016. március 24., csütörtök 22:49, frissítve: péntek 08:27

Lelőtték a befolyásos kolumbiai drogkereskedőt, a „Guagua” ragadványnéven is ismert Jairo de Jesús Durango Restrepót egy rendőrségi akcióban a latin-amerikai ország északnyugati részén – közölte Jorge Hernando Nieto Rojas rendőrfőnök az RCN helyi tévécsatornával.

Az El Tiempo című kolumbiai újság információi szerint mesterlövész végzett a férfival. Az Egyesült Államok hatóságai korábban kérték a kolumbiai kormánytól Durango, a Los Urabenos nevű, kiterjedt bűnszervezet fegyveres parancsnoka kiadatását.

Durango drogcsempész bandája havonta 8-10 tonna kokaint szállít Közép-Amerikán és Mexikón keresztül az Egyesült Államokba. A hatóságok gyilkossággal, emberrablással és kábítószer-kereskedelemmel, valamint azzal vádolták a férfit, hogy indiánokat és afrikai származású kolumbiai lakosokat üldözött el falvaikból. Miután a jobboldali paramilitáris csoportokat a kétezres évek közepén feloszlatták, számos egykori harcos csatlakozott különféle bűnbandákhoz.

A Kolumbia Forradalmi Fegyveres Erői (FARC) és a kolumbiai kormány jelenleg békeszerződés aláírásáról tárgyal. A felek tavaly 2016. március 23-át jelölték meg végső határidőként, ezt azonban nem sikerült teljesíteni. Szakértők a felkelők gyors társadalmi integrációját sürgetik, hogy elkerüljék a FARC tagjainak – az egykori paramilitáris csoportok tagjaihoz hasonlóan – az alvilágba való betagozódását.

A szerkesztő ajánlja

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Sokmilliós támogatást nyert a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.

x
Rendkívüli hír