Bejelentette lemondását a perui elnök

MTI

2018. március 21., szerda 22:43, frissítve: csütörtök 15:26

Bejelentette lemondását a korrupciós botrányba keveredett Pedro Pablo Kuczynski perui elnök szerdán a perui televízióban közvetített beszédében.

Kuczynski ezzel elejét vette annak, hogy csütörtökön alkotmányos vádeljárás keretében szavazzanak a perui kongresszusban a leváltásáról.

Az államfő azzal indokolta lemondását, hogy a parlamenti többségű ellenzéki erők 2016-os hivatalba lépésének első napjától akadályozták munkáját. Mint mondta, a politikai viszály olyan légkört teremtett, amelyben nem lehet kormányozni, és az adott nehéz körülmények között lemondása „a legjobb országa számára”.

Perui sajtóértesülések szerint a kenőpénzek elfogadásával vádolt Kuczynski lemondásához az utolsó lökést egy ellenzéki politikusok által közzétett videó adta. Ezen állítólag az elnök miniszterei és más hívei voltak láthatók, amint középítkezési projekteket ajánlottak képviselőknek szavazatokért cserébe, hogy az elnök továbbra is hivatalban maradhasson.

A történtek miatt Kuczynski több parlamenti híve is ellene fordult.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.