Bejelentették, hogy többé nem rabolnak embert

PR

2012. február 26., vasárnap 22:47

Kolumbia legerősebb szélsőbaloldali gerillaszervezete, a FARC bejelentette vasárnap, hogy felhagy az emberrablásokkal, és szabadon engedi az utolsó, fogva tartott túszait, a biztonsági szolgálat tíz tagját, akiket csaknem 14 éve rabolt el.

A Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű szervezet internetes oldalán tájékoztatta a nyilvánosságot arról, hogy nem fog többé „anyagi okokból” embereket rabolni, mert ez összeegyeztethetetlen „forradalmi tevékenységével”. Közleményében tudatta, hogy szabadon enged tíz túszt, de a hatóságok szerint a FARC fogságában nem tíz, hanem tizenkét ember sínylődik. A FARC közleményében nincs arról szó, hogy felhagy az erőszakcselekményekkel. Juan Manuel Santos kolumbiai elnök twitteres üzenetében közölte, hogy méltányolja a FARC bejelentését, fontos és szükséges lépésnek tartja azt, hogy a szervezet felhagy az emberrablásokkal, de ez nem elégséges.

A szélsőbaloldali FARC Kolumbia legnagyobb gerillaszervezete. 1964-ben alakult egyfajta kommunista szellemiségű, parasztokból verbuvált hadseregként, amely a szegények és gazdagok közötti egyenlőtlenségek megszüntetését tűzte zászlajára. A szervezet 17 ezer harcosával egykor igencsak befolyásos volt, városokat támadott meg, és kénye-kedve szerint rabolt el embereket. Álvaro Uribe korábbi államfő az Egyesült Államok támogatását élvezve felvette a harcot a gerillákkal: a dzsungelekbe és az ország hegyvidékére űzte őket, s számuk ezalatt nyolcezerre csökkent. A FARC elleni harcban nagy szerepe volt Santosnak, aki 2006–2009 között védelmi miniszterként irányította a szervezet elleni hadműveleteket.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.