Békefenntartókat küldenének

WA

2012. augusztus 6., hétfő 23:22

A kormányerők és a milíciák között április óta tartó erőszakos cselekedetek miatt békefenntartó katonákat küldenének a Kongói Demokratikus Köztársaságba a térség országai. A misszió szükségességét az ugandai fővárosban hétfőn kezdődött regionális konferencián vetették fel.

„Yoweri Museveni ugandai elnök hivatali kollégáival a Kongót illető rövid és hosszú távú megoldásokról tárgyalt” – közölte a német hírügynökséggel Henry Okello Oryem ugandai külügyminiszter. Hozzátette: kedden a fő napirendi pontról, vagyis egy regionális békefenntartó erő létrehozásáról és küldetéséről tanácskoznak az értekezleten részt vevő 11 ország – köztük Ruanda, Angola, Burundi és Zambia – állam- és kormányfői. Egy ilyen misszió létrehozását az Afrikai Uniónak (AU), valamint az ENSZ-nek is jóvá kell hagynia.

A feszültség forrását az jelenti, hogy a kongói kormány harcot indított az ország keleti részén az egykori lázadóvezér, a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) által is keresett Bosco Ntaganda hívei ellen, akik Kinshasa állítása szerint a szomszédos Ruanda támogatását élvezik. A nemzetközi közösség több tagja is osztja ezt a véleményt, és megkérte Ruandát, tevékenységével ne szítsa tovább a milíciák és a kongói kormány közötti konfliktust. Április óta már tízezrek menekültek el a harcok tépázta térségből.

Uganda aligha tekinthető semleges találkozóhelynek a kongói kérdés megvitatására, hiszen nemrég maga is abba a gyanúba keveredett, hogy támogatja a kongói lázadókat.

A kongói konfliktus ügyében rendezett ugandai konferenciára a kongói és a ruandai államfőt is várják.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.