Békés kézfogásra készülnek az egykori ősellenségek

Kovács N. László

2012. június 22., péntek 22:05

Történelmi kézfogásra fog sor kerülni hamarosan: Martin McGuinness, az IRA egykori vezető személyisége és az angol királynő találkozik majd egy jótékonysági rendezvényen.

Erzsébet királynő jövő héten gyémántjubileumi körútjának északír állomásához érkezik, ennek alkalmából pedig a Stormontba, azaz a parlamentbe is meghívást kapott. A Sinn Féin jelenleg a gyűlés második legnagyobb pártja, így a találkozás az egykori köztársasági hadsereg és ellenfelük, a brit hadsereg parancsnoka között elkerülhetetlen volt: a kérdés csupán az volt, hogyan fogják fogadni a republikánus párt tagjai az uralkodót.

Gerry Adams pártelnök azonban most eloszlatta a kételyeket, bejelentette, hogy pártjuk melegen fogja üdvözölni az egykori ellenséget: még Martin McGuinness egykori prominens IRA-tag is kezet fog rázni Erzsébettel. A Sinn Féin továbbra is egységes Írországban gondolkodik, és így elutasítja a brit monarchiát, az elnök szerint azonban ezzel a lépéssel meg akarják mutatni, hogy az erőszakos, durva megoldásokat teljesen maguk mögött hagyták. „Ez egy baráti gesztus egységpárti társaink felé” – fogalmazott Adams. A párt ez idáig bojkottálta a királyi család által látogatott eseményeket.

McGuinness az IRA „fénykorában”, a hetvenes években lépett be a szervezetbe, később több mint száz kilogramm robbanószerrel és ötezer tölténnyel az autójában fogták el a rendőrök. Feltehetőleg még akkor is tagja volt a félkatonai szervezetnek, amikor 1979-ben egy IRA-bomba megölte Lord Mountbattent, Fülöp herceg nagybátyját. A kilencvenes években azonban végleg megtagadta az erőszakos megoldást, és komoly szerepet vállalt a nagypénteki megállapodás előkészítésében.

(The Guardian, Guardian.co.uk)

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.