Belpolitikai következményekkel is járhat, ami ott elhangzott + Képek

NT, TK

2012. április 24., kedd 20:45, frissítve: szerda 08:08

Belpolitikai következményekkel fenyegető részletek hangzottak el a Murdoch-sajtóbirodalom brit lapjainak telefonlehallgatási ügyében folyó vizsgálat keddi londoni meghallgatásán, amelyen a cégcsoport nagy-britanniai érdekeltségének egykori vezetője a vállalat és a brit kormány kapcsolatairól is beszélt.

James Murdoch, a cégalapító Rupert Murdoch fia kedd estébe nyúló, csaknem nyolcórás meghallgatásán cáfolta ugyan, hogy személyesen próbált volna kijárni politikai támogatást a Murdoch-csoport brit üzleti terveihez a kormánynál, ám a meghallgatást vezető jogi képviselő olyan elektronikus leveleket mutatott be, amelyek arra utaltak, hogy Jeremy Hunt, a médiaügyekben is illetékes kulturális miniszter „támogatólag állt hozzá” a Murdoch-birodalom nagy-britanniai terjeszkedési terveihez.

A News Corporation – a Murdoch-csoport globális sajtó- és médiaérdekeltségeit összefogó holding – hosszú ideig igyekezett megszerezni a teljes ellenőrzést a Sky médiacsoportot működtető legnagyobb brit médiavállalkozás, a BSkyB felett. A vizsgálóbizottság keddi munkanapján előkerült levelek tanúsága szerint Hunt ennek a brit médiapiac más szereplői körében rendkívül népszerűtlen tervnek a támogatására tett „magánjellegű” utalásokat Murdochéknak.

Fotó: Reuters


Az ellenzéki Munkáspárt kedden Jeremy Hunt azonnali lemondását követelte, a brit miniszterelnöki hivatal szóvivője azonban közölte, hogy David Camron kormányfő továbbra is töretlenül bízik kulturális miniszterében. Este Hunt maga is közölte, hogy nem tervezi lemondását.

A BSkyB-ügylet végül nem jött létre, mivel a Murdoch-cégcsoport – éppen a vizsgálat tárgyát képező sajtóbotrány hatására – tavaly elállt az akvizíciós szándéktól.

A botrányt eredetileg az robbantotta ki, hogy tavaly nyáron kiderült: a brit Murdoch-sajtóérdekeltség vasárnapi lapja, a News of the World feltörte és exkluzív információk reményében lehallgatta egy tíz éve elrabolt és brutálisan meggyilkolt 13 éves angol kislány, Milly Dowler mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, miközben az akkor már halott gyermeket a rendőrség még nagy erőkkel kereste.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes
Fotó: Reuters


A rivális brit lapok által feltárt ügy azóta az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai sajtóbotrányává fajult, amelynek feltárására több párhuzamos politikai és rendőrségi vizsgálat indult.

A brit Murdoch-érdekeltségeket összefogó News International elnöki posztjáról a botrány miatt néhány hete távozott a kedden immár harmadszor meghallgatott James Murdoch, akit korábban a globális sajtó- és médiabirodalom első számú vezetői tisztségének várományosaként tartottak számon.

Fotó: Reuters


A botrány kirobbanása után a vizsgálatot elrendelő David Cameron konzervatív párti brit miniszterelnök szintén a bírálatok kereszttüzébe került, mivel az ügyben eddig őrizetbe vett 44 személy között van egykori sajtófőnöke, Andy Coulson, a News of the World korábbi főszerkesztője is.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.