Bemutatjuk a diktátor feleségét, a szurkolólányból lett stílusikont

2018. február 13., kedd 15:45, frissítve: kedd 19:41

Túlzás nélkül ki lehet jelenteni, Észak-Korea eddig kiválóan használja ki az év elején kezdődő enyhülési folyamatot. Amelynek kicsúcsosodása az ország részvétele a téli olimpián nemcsak sportolókkal, de szervezett szurkolói csapattal, és amennyire a nemzetközi szankciók ellenére lehetséges volt, magas szintű diplomáciai küldöttséggel. Hogy az eddigiekkel az ország teljhatalmú ura, Kim Dzsongun is elégedett, azt jól jelzi, hogy a keddi híradások szerint a délieknek is kifejezte háláját az enyhülés érdekében tett „őszinte erőfeszítésekért”, és szemmel láthatóan a küldöttség vezetőivel is elégedett volt. A kedden kiadott phenjani csoportkép középpontjában a diktátor áll, két oldaláról pedig húga, a délen előadott mosolydiplomácia jelképe, Kim Jodzsong, valamint a delegáció másik vezetője, Kim Jongnam névleges államfő látható.

A politikai küldöttség hazatérésével az északi országrész nem hivatalos képviselőjévé a tornára küldött női szurkolói csapat vált. Hogy ennek mekkora súlya van északon, azt jól mutatja, milyen szigorú feltételekkel válogatják össze a tagokat. Egyrészt nem lehet tagja senki, aki alacsonyabb 160-165 centinél, másrészt a külföldi utak miatt értelemszerűen csak megbízható családokból lehet bárkinek esélye bekerülni. Észak-Koreában ugyanis szigorú „kasztrendszer” szerint határozzák meg, hogy ki megbízható, és ki nem, ha valahonnan egy családtag disszidál, az igencsak nagyot húz lefelé a besoroláson.

A csapat leghíresebbé váló korábbi tagja pedig nem más, mint a 2005-ös Ázsia atlétikai bajnokságon szurkolóként fellépő Ri Szoldzsu, Kim Dzsongun felesége. 

Riről azért is érdemes most megemlékezni, mert Kim Jodzsong feltűnéséig abszolút a Kim család női reprezentánsának számított. Állítólag 2009-ben házasodtak össze, de csak 2012-ben hozták nyilvánosságra, mikor egy vidámpark megnyitójáról készült propagandaképen már Kim Dzsongun feleségeként hivatkoztak rá.

Érdekes látni, hogy Észak-Korea teljhatalmú urának felesége és húga ellentétei egymásnak. Míg a délre látogató testvér egyszerű megjelenésével, gyakorlatilag pusztán a gesztusaival és a mosolyával gyakorol mély benyomást, Ri Szoldzsu enyhén szólva sem veti meg a rongyrázást, Phenjan női stílusikonjaként tartják számon, imádja a luxust, a magas sarkú cipőket és a külföldi divattervezőket.

 
Kim Dzsongun és felesége, Ri Szoldzsu
Fotó: KCNA / AFP
 

Szűk hat évvel ezelőtt egy 1600 dolláros, azaz 350 ezer forintot érő Christian Dior táskával jelent meg, ami egy észak-koreai tanár egyéves fizetésének megfelelő összeget jelent.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Míg Kim Jodzsongot családja miatt a nyugati sajtó gyakorta „hercegnőnek” nevezi, addig Kim Dzsongun felesége közembernek volt tekinthető a házasság előtt. Apja egyetemi tanár, anyja orvos, a család vidéken élt – ez azért érdekes, mert Phenjanban, a fővárosban élni egyfajta státusszimbólum.

Úgy látszik azonban, a diktátor húgának előretörésével a feleség némileg hátraszorult PR-szempontból. Ennek ellenére nem biztos, hogy végleges ez az állapot. Ri Szoldzsu korábban is gyakran tűnt el hónapokra, és bár biztosat nem tudni, valószínűsíthetően ekkor jöttek világra az „uralkodói pár” gyermekei. Jól mutatja a rezsim titokzatosságát, hogy még azt sem tudni biztosan, hány gyermeke van Kim Dzsongunnak. Bizonyos források szerint egy lánya van, a 2012-ben született Kim Dzsue, mások szerint ugyanakkor 2010-ben született egy fia is. Ez utóbbi esélyét csökkenti, hogy potenciális trónörökösként egy fiúgyermek világrajövetelét valószínűleg nem titkolta volna el a rezsim. A legvadabb találgatások egyébként egy 2017-ben született harmadik gyermeket is valószínűsítenek.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.