Betiltanák az önállóan működő robotokat

2017. november 20., hétfő 11:51, frissítve: hétfő 12:54

Sokkoló kampányvideó látott napvilágot apró, de annál veszélyesebb robotokról, amelyek bármiféle felügyelet nélkül, szinte másodpercek alatt képesek az emberi élet kioltására. A nyolcperces kisfilm, amelyet a Kampány a Gyilkos Robotok Megállításáért nevű szervezet készített, a képzelet szüleménye, de technológiai szempontból már minden eszköz a rendelkezésünkre áll ahhoz, hogy autonóm módon működő robotokat, tankokat vagy drónokat gyárthassunk.

A megrázó videó célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a gyilkos robotok fejlesztését megelőző jelleggel már most be kellene tiltani – vagy legalább szigorúbb szabályozásnak kellene alávetni –, mert amennyiben nem előzzük meg az elterjedésüket, az végzetes következményekkel járhat.

 

A kezdeményezést az ENSZ is igyekszik támogatni, részben azzal, hogy a rövidfilmet bemutatták a legutóbbi, hagyományos fegyverekről szóló konferenciájukon. A téma több szempontból is aktuális, de főként azért, mert jelenleg a hadseregek a legnagyobb anyagi támogatói a mesterségesintelligencia- és robotikai kutatásoknak. A világ fegyverekkel legsűrűbben ellátott részén, Észak- és Dél-Korea határán pedig már olyan önállóan működő drónokat alkalmaznak, amelyek akár néhány kilométer távolságból is képesek felismerni és azonosítani a célpontokat. 

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Igencsak szembetűnő a hasonlóság a 70-es években kialakult, biológiai fegyverekkel kapcsolatos vita és a mostani, robotokról szóló dilemma között. Akkor a tudósok nyomásgyakorlása eredményes volt, hiszen végül nemzetközi tilalmakkal szabályozták ezeket a pusztító fegyvereket. De nem ez az egyetlen párhuzam a biológiai fegyverek és az intelligens gyilkos robotok között: mindkettő költséghatékony fegyver, így kézenfekvő megoldást jelenthetnek azoknak az államoknak, amelyek támadásra készülnek – írja a Guardian.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.11.16.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.