Betonelemekkel kerítették körbe a romatelepet

WA

2012. június 7., csütörtök 11:17

Betonelemekkel kerítette körbe a helyi romatelepet, a közeljövőben pedig az egyik kapu lezárását is tervezi a délnyugat-szlovákiai Szered város önkormányzata – írta az Új Szó című szlovákiai magyar napilap.

Az intézkedést az önkormányzat szerint – jobb megoldás híján – a telep lakóit érő egyre több kifogás, panasz miatt hozta meg a település.

A romatelepen – amelyet az egykori cukorgyár jutányos áron eladott lakásai képeznek – mintegy kétszázan laknak. A település többi – a környéken lakó – polgárával támadó mind gyakoribb konfliktusok mögött a lap szerint a felhalmozódó szemét és a helyi romák „drogokkal való üzérkedése” áll.

A település polgármestere azt állítja: a lépést egyeztették a helyi romák képviselőivel, ám az ott lakók mégis nehezményezik a korlátozást.

„Az állandó panaszok és a szemét miatt döntöttünk a kapu teljes beépítése mellett. Ezt a lépést a romák képviselőivel, a vajdával és a házak alatt található telek tulajdonosával, a cukorgyárral is egyeztettük. Megbeszéltük, hogy a szeméttároló konténert bevisszük a telepre, a szemetet onnan hordják majd ki” – magyarázta a helyzetet az Új Szónak Martin Tomcáni, Szered polgármestere.

Bár a lépést a környéken lakó nem romák egy része üdvözli, a telep lakóinak véleménye, úgy tűnik, ezzel ellentétes. Egyikük a napilap riporterének azt nyilatkozta, hogy őket senki nem kérdezte meg a lépésről, és azt rasszista indíttatásúnak tartják.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.