Bevetésre készítik elő a vegyi fegyvereket?

tt

2012. július 21., szombat 17:30, frissítve: vasárnap 13:27

A szíriai hadsereg az ország különböző pontjaira szállítja raktárakban tárolt vegyi fegyvereit – állítja a hadsereg egyik dezertált tábornoka.
Akárhogy is van, a valóságos polgárháború kibontakozását, a halottak ezreit, országa pusztulását látva fel kell vetődnie benne, hogy van-e ennek értelme. Érdemes-e kitartani, lehet-e még Szíriáról beszélni az elmúlt másfél év után, egy olyan entitásról, amelynek önálló jövője megéri a rettenetes emberáldozatot? Vagy egyszerűen olyan messzire ment már, hogy csak előre menekülhet, még ha az út végén ugyanolyan dicstelen pusztulás is várja, mint Kadhafit Líbiában?

Musztafa as-Sejk tábornok, a felkelőhadsereg Törökországban székelő katonai tanácsának parancsnoka a Reutersnek adott interjújában nem zárta ki, hogy a katonaság be akarja vetni ezeket a felkelők ellen, ezzel torolva meg a négy damaszkuszi vezető elleni, néhány nappal ezelőtti halálos merényletet.

„A rezsim elkezdte átszállítani vegyifegyverkészleteit, és elosztja őket, hogy felkészüljön a használatukra” – állította a tábornok a felkelők hírszerzői által beszerzett információkra hivatkozva.

Damaszkusz korábban tagadta, hogy ilyesmit tenne. Nyugati és izraeli illetékesek – akik tartanak attól, hogy a vegyifegyverkészletek a szélsőségesek kezébe kerülnek – a múlt héten ugyancsak azt állították, hogy Szíria elszállítja raktáraiból a vegyi fegyvereket, de nem világos, hogy elővigyázatosságból teszi-e, vagy be akarja vetni őket. Izrael pénteken közölte: szükség esetén katonai akciót indít, hogy a szíriai rakéták vagy vegyi fegyverek ne kerüljenek az Aszad-rezsimmel szövetséges libanoni Hezbollah síita csoporthoz.

Vízválasztó merénylet

A 16 hónapja tartó szíriai fegyveres viszály szerdán új fordulatot vett azzal, hogy pokolgépes merényletben életét vesztette a Bassár el-Aszad szíriai államfő közvetlen környezetéhez tartozó négy rokon, illetve katonai vezető. Musztafa as-Sejk szerint az elkövetkező napokban a hadsereg még jobban fogja ágyúzni Damaszkusz és Aleppo szunnita fellegvárait, a szélesebb és véresebb katonai fellépés pedig súlyosabb válaszcsapásokra fogja sarkallni a jobbára szunnita lázadókat. A tábornok szerint a viszály következő szakasza példátlan vérontással jár majd, és a damaszkuszi rezsim nem hagyományos fegyvereket is be fog vetni.

„Aszad fel akarja perzselni az országot. Ez a diktatórikus és vallási rezsim nem bukik meg vérontás nélkül” – mondta a katonai tanács vezetője. Ez a testület politikai ernyőszervezete az Aszad-rezsim elleni fegyveres ellenállásnak. A tábornok szerint a szerdai merénylet felgyorsította a szíriai hadseregből való dezertálást, a haderő egyre jobban lemorzsolódik, és a rezsim bukása is lavinaszerűen gyorsul.

Török illetékesek szerint szombatra virradóra két szíriai dandártábornok menekült Törökországba. As-Sejk szerint eddig legalább százezer katona dezertált a 320 ezer fős szíriai hadseregből, és nagy részük átállt az úgynevezett Szabad Szíriai Hadsereghez.

Franciaország az átmeneti kormány mielőbbi megalakítását szorgalmazza

Párizs szorgalmazza a szíriai társadalom sokszínűségét tükröző szíriai átmeneti kormány mihamarabbi megalakítását – közölte szombaton Laurent Fabius francia külügyminiszter, és felszólította az ellenzéket, rendezze sorait, hogy vezetni tudja Szíriát.

Fabius szerint Bassár el-Aszad szíriai államfő rezsimjét elítéli saját népe, és itt az ideje felkészülni az átmenetre, illetve az azt követő időszakra. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár közben bejelentette: Szíriába küldi a békefenntartó műveletekért felelős megbízottját, hogy újból felmérjék az ottani helyzetet.

Megindult a menekültek áradata

Szíria demokratikus lehet a maga módján – vélte a Magyar Nemzetnek adott interjújában Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára.

Damaszkusz központjában is harcok folytak pénteken, a muzulmán böjti hónap, a ramadán első napján a fegyveres felkelők és a rezsimhű erők között, aminek az eredményeként több mint 30 ezer ember menekült Szíriából Libanonba – közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője pénteken Genfben.

Jordánia királya, II. Abdullah aggodalmát fejezte ki, nehogy a szíriai vegyifegyverkészletek szélsőséges iszlamisták kezébe kerüljenek.

Egyre több támadás éri az Aszad-ellenes erők részéről a kisebbségben  élő keresztényeket, mert a lázadók potenciális veszélyforrásnak, a regnáló elnök támogatóinak tartják őket. A keresztényellenesség fokozódásáról tanúskodik a Reuters által készített fotó is, melyen egy  lázadó papi öltözékben, fegyverrel és egy letört kereszttel a kezében fényképezkedik. Korábban egyébként a keresztények is csatlakoztak a Bassár el-Aszad rezsimje elleni kormányellenes tüntetéshez, ám később  visszavonultak a lázadásoktól, ugyanis úgy voltak vele: kiszámíthatóbb számukra egy diktatúra által biztosított  vallásszabadság, mint az iraki vagy egyiptomi példa.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.