Bevette az Iszlám Állam utolsó fellegvárát a szíriai hadsereg

MN

2017. november 3., péntek 09:55, frissítve: péntek 10:45

A szíriai kormányerők visszafoglalták az Iszkám Állam terrorszervezet egyik utolsó fellegvárát, a Damaszkusztól 450 kilométerre északkeletre, az Eufrátesz folyó bal partján található Dajr ez-Zaurt – jelentette be az állami tévé, amely szerint teljesen megtisztították a várost a dzsihadistáktól. Más jelentések szerint viszont még vannak ellenálló gócok, a kormányerők és szövetségeseik még harcban állnak ezek felszámolásáért.

Dajr ez-Zaur az egyik első város volt, amelyet a Bassár el-Aszad ellen fellázadt erők megpróbáltak elfoglalni 2011-ben, de véglegesen nem tudták kiűzni a kormányerőket, ahogy később, 2014-től az Iszlám Állam sem: egy kerület végig a rezsimhez hű csapatok kezén maradt. A harcok miatt a városból és a tartományból 350 ezer ember kényszerült elmenekülni.

A szerkesztő ajánlja

Kerekes Zsolt

„Orbán Viktor tisztában van vele, hogy nagyobb valószínűséggel veszíteni fog”

Az elégtétellel való fenyegetés azt mutatja, a választás utánra is ki van tűzve a feladat: összetartás, ellenállás, visszavágás.

Grimm Balázs

Egy édesanya és az ő halálos beteg kisfia, akiket magára hagyott az állam

Az olcsó gyógyszereket megkapják támogatottan, a drágákat nem, miközben 74 ezer forintból próbál megélni a kis család.

Stier Gábor

Theresa May és a Nyugat sokat segített Putyinnak

Komoly reformokra a széles körű felhatalmazás ellenére sem nagyon számít a lapunk által megkérdezett politológus, Ilja Grascsenkov. Interjú.

Ficsor Benedek

Távolodás a politikától: a konszolidálódó MMA a Fekete-korszak után

Fekete György távoztával új korszak köszönt az akadémiára, de fiatalok nélkül hosszú távon bajosan működhet a köztestület.