Bírálta Trumpot Bill és Melinda Gates

MTI

2018. február 13., kedd 20:28, frissítve: kedd 21:01

Donald Trump amerikai elnöknek több tisztelettel kell kezelnie az embereket, különösen a nőket, és folytatnia kell a befektetéseket a szegényebb országokba a globális biztonság érdekében – közölte kedden Bill és Melinda Gates.

A házaspár az általa alapított, a nevét viselő alapítványról évente hagyományosan közzétett nyílt levélben bírálta Donald Trumpnak a külföldi segélyek csökkentésére tett javaslatát, hangsúlyozva: az amerikai elnöknek felelőssége van abban, hogy nyilatkozataival, politikájával az összes amerikainak jó példát mutasson.

„Kívánom, hogy elnökünk több tisztelettel kezelje az embereket és különösen a nőket, amikor beszél, és amikor Twitter-üzeneteket ír. Az egyenlőség fontos nemzeti alapelv. Függetlenül fajtól, vallástól, szexuális orientációtól vagy nemtől, minden egyes ember sérthetetlensége hazánk szellemiségének részét képezi” – írta Melinda Gates.

A levél, amelyben Bill és Melinda Gates felváltva válaszolt az alapítvány munkájáról érdeklődő „tíz legkeményebb kérdésre”, bírálta Trump terveit, hogy csökkenti a kiadásokat a külföldi országokban dúló járványok és szegénység leküzdésére. „Ezek az erőfeszítések életeket mentenek. Még biztonságosabbá teszi az amerikaiak életét, ha a szegény országokat stabilabbá tesszük, megállítjuk a betegségeket, mielőtt járványos méretűvé válnak” – érveltek.

A Trump-kormányzat 37,8 milliárd dollárral akarja csökkenteni az amerikai külügyminisztérium és a Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség költségvetését, ami a 2017. évi kiadások harmadát teszi ki.

A Bill és Melinda Gates Alapítványt a Microsoft társalapítója, a világ egyik leggazdagabb embere a feleségével hozta létre 2000-ben 5 milliárd dollárral az egészségügy és a szegénység csökkentésére. Azóta a világ legnagyobb magánalapítványává vált, vagyona 40,3 milliárd dollárra gyarapodott. Csak Afrikában 10 milliárd dollárt költöttek egészségügyi programokra, köztük az AIDS, a malária és a tuberkulózis elleni harcra.

A szerkesztő ajánlja

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.

Lázár Fruzsina

Mennyit ér ma egy emberélet?

Ismeretségen vagy a jó szerencsén múlik az életben maradás, ha valaki gyors egészségügyi ellátásra szorul?

Vég Márton

Maffiamódszerekkel dolgozhattak Tiborcz Istvánék

Az ellenzék szerint az Elios csalásgyanús pályázatai az utolsó szöget jelenthetik az Orbán-rendszer koporsójába.

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.