Bírósághoz fordul a spanyol kormány, ha a távol lévő Puigdemont ismét elnök lesz

MTI

2018. január 12., péntek 17:58, frissítve: péntek 21:44

Ínigo Méndez de Vigo szerint ellentétes „bármiféle jogi normával” és a „józan ésszel” is a leváltott katalán vezető azon elképzelése, miszerint Skype-kapcsolaton keresztül tartaná meg programbeszédét.

Az elnökjelöltnek személyesen kell megjelennie a törvényhozásban és ott kell elmondania programbeszédét, nem pedig egy „plazmatévén” keresztül – jelentette ki az MTI szerint a kormányszóvivő.

Puigdemont pártja, az Együtt Katalóniáért (Junts pel Catalunya) értelmezése szerint viszont a jelölt távollétében is megválasztható, és megbízhat például egy másik képviselőt, hogy olvassa fel programbeszédét.

A leváltott elnököt támogató függetlenségi Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) mindennek jogszerűségéről állásfoglalást kért a katalán parlament jogászaitól.

Míg a Ciudadanos, a Katalán Szocialista Párt (PSC) és a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) elutasítják ezt az elképzelést.

Carles Puigdemont egy korábbi interjúban arról beszélt, hogy elnökké választása esetén visszatér Spanyolországba. Ott azonban elfogatóparancs van érvényben vele szemben.

A katalán parlament jövő szerdán tartja alakuló ülését, és azt követően kezdődik az elnökválasztási folyamat.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.