Bizalmi szavazáson dől el a cseh kormány sorsa

PR

2012. április 25., szerda 14:01

A cseh kormány úgy döntött, hogy pénteken rendkívüli parlamenti ülésen bizalmi szavazást kér a képviselőházban – közölték a kabinet szerdai ülésének szünetében.

A bizalmi szavazásra a képviselőház rendkívüli ülésén kerül sor. A kormány annak következtében kényszerült erre a lépésre, hogy a múlt héten kettészakadt a legkisebb koalíciós párt, a Közügyek (VV). Karolína Peake, a Közügyek első alelnöke, aki egyben a kormányfő helyettese is, kilépett a pártból, s bejelentette, hogy új politikai platformot alapít, amely támogatni fogja a kormányt. A Közügyek hétfőn felmondta a koalíciós szerződést, s így kérdésessé vált a kormány többsége a parlamenti alsóházban.

A legnagyobb koalíciós párt, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) vezetése már hétfőn azzal bízta meg elnökét, Petr Nečas kormányfőt, hogy tegyen lépéseket a bizalmi szavazás érdekében, hogy megállapítható legyen, milyen is a kormány támogatottsága. Az ODS-nek és a TOP 09 pártnak együttesen 93 képviselője van a 200 tagú alsóházban. A Karolína Peake vezette platformnak a hírek szerint hét tagja és két külső támogatója van.

Nečas eredetileg azt követelte, hogy a platformnak legalább tíz tagja legyen, ami feltétele az önálló frakció megalakításának. Peake-nek eddig minden jel szerint nem sikerült ennyi embert összehoznia, emiatt a kormányfő visszakozott, s azt mondta, megelégszik a „politikai csoport” létrehozásával is. A csonkává vált kormánykoalíciónak kedden sikerült elérnie, hogy jövő szerdáig megszakítsák a képviselőház ülését. A koalíciós képviselők javaslatát a szavazáskor 100 képviselő támogatta. Nečas kedden kijelentette: nem tárgyalnak a Közügyekkel, mivel felmondták a koalíciós szerződést. Az ODS, a TOP 09 és a Közügyek elnökei vasárnap este egyeztek meg abban, hogy pénteki hatállyal felmondják a koalíciós szerződést. A részletekről a pártok vezetőinek keddi tanácskozásán kellett volna dönteni.

Helyi megfigyelők szerint a keddi szavazás eredménye azt jelzi: a pénteki bizalmi szavazáskor a kormány nagy valószínűséggel elegendő szavazatot kap ahhoz, hogy hivatalában maradjon. Ellenkező esetben Csehországban idő előtti választásra kerülne sor.

Václav Klaus államfő még április elején úgy fogalmazott: „Senki sem várhatja el tőlem, hogy köztársasági elnökként örüljek annak, hogy a kormány bukása vagy egy újabb kormányválság fenyeget.”

Korábban még arról írtunk, hogy nagy valószínűséggel hivatalban marad a hárompárti cseh kormány, mert a gazdasági minisztereknek sikerült megállapodniuk a következő két év költségvetési intézkedéseiben, amelyek minden fél számára elfogadhatók. Az intézkedések célja, hogy jövőre a GDP 3 százaléka alá szorítsák a költségvetési hiányt. A tervek nem tetszenek az ellenzéknek és a szakszervezeteknek.

A Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) nem zárja ki, hogy a kommunisták segítségével alakít kormányt, ha megnyeri a következő parlamenti választást – írta csütörtökön a Lidové Noviny című konzervatív prágai napilap az ellenzéki párt vezetőit idézve. A szociáldemokraták egyébként hosszú hónapok óta magasan vezetik a pártok népszerűségi listáját Csehországban.

Beszámoltunk arról is, hogy a csehek mindössze 5 százaléka elégedett az ország belpolitikai helyzetével, míg az elégedetlenek aránya 73 százalékra emelkedett.

Kedden közzétett közvélemény-kutatási adatok szerint az embereknek mindössze 7 százaléka látja pozitívan a gazdaság jövőjét. A megkérdezettek 67 százaléka gondolja úgy, hogy a gazdaság rossz, illetve nagyon rossz helyzetben van. Ez 3 százalékponttal több, mint amennyit márciusban mértek. 2010 közepe óta ez a legrosszabb eredmény.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Orbán és Soros egy csapatban játszik? „Soros-szervezetet” pénzel a BM

Több millió forint állami pénzt kapott egy menekülteket segítő szervezet, amely tagja a milliárdos civil hálózatának is.

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.