Bojkottálják a választást?

TK

2011. december 2., péntek 15:22

A legfelsőbb bíróság által érvénytelenített dél-oszétiai elnökválasztás győztese, Alla Dzsiojeva pénteken kijelentette, hogy híveivel megakadályozzák egy megismételt szavazás lebonyolítását.

Az Interfax orosz hírügynökségnek adott nyilatkozatában a volt oktatási miniszter azt mondta: nem látja értelmét annak, hogy induljon a parlament által megismételni rendelt újabb szavazáson, ehelyett továbbra is a múlt vasárnap született eredmények elismerését követeli. Mint hangoztatta, a részt vevő 38 ezer szavazóból 17 ezren rá voksoltak, és ők nem hajlandók a megismételt választásokon részt venni. Egyik fő támogatója pedig azt közölte, be akarják iktatni hivatalába a szerintük már megválasztott Dzsiojevát. A politikus támogatói közben folytatták az egyeztetéseket az orosz elnök Chinvaliban tartózkodó különmegbízottjával.

A déloszét legfelsőbb bíróság kedden – a Moszkva által támogatott másik elnökjelölt, Anatolij Bibilov panaszának helyt adva – érvénytelenítette a második fordulót, és eltiltotta az előzetes adatok alapján győztes Dzsiojevát attól, hogy induljon a megismételni rendelt újabb fordulón. Dzsiojeva mozgósította híveit és ultimátumot szabott a jelenlegi államfőnek, Eduard Kokojtinak, hogy csak akkor garantálja az ő és családja biztonságát, ha a legfelsőbb bíróság csütörtök estig visszavonja döntését. Kokojti meghátrált és felajánlotta a politikusnak, hogy újra indulhat a március 25-i ismételt elnökválasztáson.

Alla Dzsiojeva azzal is megzsarolta a Grúziától elszakadt, alig megyényi terület elnökét, hogy híveivel együtt nem fognak részt venni az orosz parlamenti választásokon. A jelenlegi elnök provokációnak minősítette a bejelentést. „Mint orosz állampolgároknak, mindannyiunknak kötelessége részt venni a választáson, amely számunkra nagy jelentőséggel bír, mivel az Oroszországi Föderáció biztosítja köztársaságunk stabilitását és békéjét” – hangsúlyozta Kokojti.

A Grúziától mintegy húsz éve elszakadt Dél-Oszétia szinte teljes lakossága rendelkezik orosz állampolgársággal az Interfax orosz hírügynökség információja szerint. A területet Moszkva három éve ismerte el független államnak, a szakadár köztársaság hovatartozásáért vívott 2008. augusztusi ötnapos orosz–grúz háborút követően.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.