Boldoggá avatják VI. Pált

2014. május 10., szombat 23:48

Október 19-én avatják boldoggá VI. Pál pápát, aki 1963 és 1978 között irányította a katolikus egyházat – jelentette be szombati közleményében a Szentszék.

A közlemény szerint Ferenc pápa pénteken megadta a szükséges felhatalmazást a boldoggá avatáshoz, amely a szentté avatást megelőző utolsó lépcsőfok. Az ehhez szükséges csodát, egy magzat orvosi szempontból megmagyarázhatatlan gyógyulását, amelyet VI. Pál közbenjárásának tulajdonítanak, már elismerte a Szentté Avatási Ügyek Kongregációja.

Az 1897-ben született Giovanni Battista Montinit, aki XII. Piusz pápa jobbkeze volt, XXIII. János pápa halála után, 1963-ban választották pápának VI. Pál néven. Ő fejezte be az elődje által elindított II. vatikáni zsinatot, amely megnyitotta a katolikus egyházat más vallások és a társadalom felé.

VI. Pált bírálták is, főként az 1968-as Humanae Vitae enciklikája miatt, amely megtiltotta a mesterséges fogamzásgátlást a katolikusok számára.

Ferenc pápa április 27-én avatott szentté Rómában két korábbi egyházfőt, XXIII. Jánost és II. János Pált.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.