Boris Johnson: Bolondok lennénk visszaengedni a románokat

Földi Bence

Földi Bence

2017. szeptember 26., kedd 20:24, frissítve: kedd 20:54

A Nagy-Britanniában élő románoknak „egyáltalán nem kellene aggódniuk” a brexit utáni sorsuk miatt, ugyanis „rendkívül értékes tagjai társadalmunknak” és „bolondok lennénk, ha visszaengednénk őket Romániába” – nyilatkozta kedden a román közszolgálati Agerpres hírügynökségnek adott exkluzív interjújában Boris Johnson.

A politikus az Agerpresnek úgy folytatta, az EU-ból való távozást követően az Egyesült Királyság nyitott marad „a tehetséges, ambíciós és elszánt” személyek számára, azonban saját kezűleg fogja ellenőrizni a bevándorlási rendszert. „London polgármestere voltam. Amikor Londonban jársz, rengeteg román üzletet látsz, olyan románokat, akik minden szakterületen dolgoznak. Szeretnénk itt tartani őket, szeretnénk, ha biztonságban éreznék magukat és védjük jogaikat” – nyilatkozta Johnson.

Ezt követően találkozott Teodor Melescanu román külügyminiszterrel, akivel a kétoldalú politikai–diplomáciai kapcsolatokról, a 2003-ban elindított stratégiai partnerségről és a Nagy-Britanniában élő román közösség helyzetéről egyeztetett. Melescanu ismét hangot adott a kormány részéről tanúsított figyelemnek a Nagy-Britanniában élő román közösség iránt, amelynek sikerült kiválóan beilleszkednie a brit társadalomba.

A brit külügyminiszter Theresa May nem túl nagy hatású, múlt pénteki firenzei beszédét jött magyarázni Közép-Európába, ahol Prágában már tegnap járt. Ennek kapcsán meg is írtuk, hogy Boris Johnson kihagyta kis körútjából Magyarországot és Lengyelországot, ugyanakkor ellátogat Csehországba és Szlovákiába, valamint a nem V4-es Romániába. Cseh és román részről Zaorálek és Melescanu külügyminiszterek, szlovák részről pedig egyenesen Fico kormányfő és helyettese, Korcok a brit politikus tárgyalópartnerei.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Magyarázható lenne Johnson távolmaradása Budapestről és Varsóból azzal, hogy Philip Hammond brit pénzügyminiszter a közelmúltban járt a magyar fővárosban, ahol a visegrádi négyek képviselőivel tárgyalt. Azonban ezen ott voltak Prága és Pozsony küldöttei is, így inkább az tűnik valószínűnek, hogy a V4-ek nyugati szemmel nézett „rosszfiúi” miatt nem jött Johnson az említett városokba. Pedig Orbán Viktor kormánya korábban jó viszonyt ápolt a brit Konzervatív Párttal, amellyel uniós kérdésekben is vállt vállnak vetve küzdöttek Brüsszel ellen.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.09.27.

A szerkesztő ajánlja

MN

Az én Jókaim – 193 éve született a „nagy magyar mesemondó”

A nagy elbeszélőre emlékezve arra kértük szerzőinket, meséljenek nekünk egy flekk Jókait.

Pethő Tibor

„Párttitkárok soha nem határozhatják meg az anyaszentegyház magatartását”

Az év elején mutatták be a Bulányi György piarista papról és a Bokor közösségről szóló dokumentumfilmet.

Vékony Zsolt

Egy szemérmes és roppant energikus ember – hetvenéves Cserhalmi György

Bár az utóbbi években több lesújtó dologgal is szembe kellett néznie, továbbra is kiemelkedő ikonja a magyar színjátszásnak.

Molnár Csaba

Az amerikai elnökválasztást befolyásoló orosz trollok mindennapjai

Tizenhárom orosz a Facebook és Twitter segítségével dróton rángatta az amerikai választók tömegeit.