Bőröndben hordozhatjuk az előfizetéses online tartalmainkat

2018. március 29., csütörtök 10:00, frissítve: csütörtök 14:52

Mindig bosszantó, ha mindenféle szerzői vagy terjesztési jogokra hivatkozva nem indul el egy online videó, főleg, ha a tartalomért még fizettünk is. Az Európai Unióban ahány ország, annyiféle szerzői jogi szabályozás létezik, az előfizetéses, testre szabott online tartalmak ezért is ütköznek falakba. Ezen nagy mértékben segít egy európai parlamenti törvénymódosítás, amelynek értelmében április 1-jétől ugyanolyan elérést kell biztosítani a fogyasztónak az általa előfizetett digitális tartalomhoz az EU többi tagállamában, mint ahogy ahhoz otthon is hozzáfér. A törvény kifejezetten tiltja az extra költségek kiszámlázását, ha az előfizető egy másik tagállamban hívja le kedvenc tévésorozatát, zeneszámát vagy sporteseményét. Az új szabályozás alá esik az amerikai on demand filmszolgáltató, a Netflix is, tehát bármelyik tagállamban is fizettünk elő a szolgáltatásra, a nyaralás alatt is elérhetjük.

A lépés a mobilszolgáltatók roamingdíjainak Európai Unión belüli leépítéséhez hasonló, amelyet nem kis részben az kényszerített ki, hogy az emberek egyre többet utaznak, és döntő hányaduk már személyre szabott videotartalmakat néz. Nagyon bölcs döntés, hogy az EU a roamingdíjaktól való megszabadulás több évre elhúzott, többlépcsős változata helyett a radikálisabb verziót választotta, és egyszerre törli el az extra díj fizetésének kötelezettségét, illetve egyszerre nyitja meg a hozzáférést mindenhez. A lépéstartás azért is sürgős, mivel az unió bátor célokat fogalmazott meg az egységes digitális piac kialakításáért. Az online szolgáltatások piaca jelenleg eléggé széttagolt, a digitális technológiák terjedésének ez is az egyik akadálya. Az uniónak jelenleg még mindig tekintélyes hátrányt kell ledolgoznia a téren, hogy 500 milliós piaca Kína és az Egyesült Államok mellett versenyben maradjon.

A digitális piac felé tartó úton mérföldkő következik év végén, amikor az online vásárlásokat korlátok közé szorító geoblockingnak nevezett gyakorlatnak vége lesz. Jelenleg ugyanis az egységes belső piacot tagállami jogszabályok kötik gúzsba, ezért számos webáruház termékéhez és szolgáltatásához nem lehet más uniós országból hozzáférni, vagy a fizetési módok közül esetenként kevesebb érhető el, mint mondjuk egy szomszéd tagállamból. A valóság tehát tökéletesen szembemegy az EU egyik legfőbb elképzelésével, a termékek szabad áramlásának elvével. Az e-kereskedelem egyértelműen nyerni fog a decemberben életbe lépő változtatással.

Hasonlóan látványos és hamarosan érezhető fejlesztést jelentett be az Európai Bizottság márciusban. A WiFi4EU nevű kezdeményezés lényege az, hogy önkormányzatok uniós támogatásért folyamodhatnak, hogy ingyenes wifi-hotspotokat hozzanak létre közterületeiken.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.03.29.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.