Botrány: multik adóelkerülését segíthette Juncker

MNO

2014. november 6., csütörtök 14:03

A német Baloldal szerint Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság jelenlegi elnöke Luxemburg miniszterelnökeként éveken át segédkezett a multinacionális vállalatoknak adóterheik elkerülésében.

Sahra Wagenknecht, a Baloldal (Die Linke) alelnöke csütörtökön a német parlament alsóházában (Bundestag) bírálta Junckert, amiért vezetése alatt a Luxemburggal kötött titkos adóügyi megállapodások révén részben nullára csökkent a nagy cégek adókötelezettsége.

Az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma (ICIJ) nevű, washingtoni központú újságíró-szervezet által megszerzett dokumentumok alapján többtucatnyi nemzetközi médium arról számolt be csütörtökön, hogy adóminimalizálás céljával titkos adóügyi megállapodást kötött Luxemburggal 340 multinacionális cég, köztük olyan ismertek is, mint a PepsiCo, az AIG, a Deutsche Bank, az Apple, az Amazon vagy az IKEA. A leleplezett egyezmények 2002 és 2010 között születtek. A luxemburgi hatóságok tagadják, hogy léteznének ilyen „kivételező ügyletek” az ottani adórendszerben.

Vizsgálat indul
Az Európai Bizottság vizsgálatot folytat abban a kérdésben, hogy sértettek-e uniós jogot a luxemburgi hatóságok, amikor kedvezményes adózási feltételeket biztosítottak nagy multinacionális vállalatoknak – közölte csütörtökön Brüsszelben Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság vezető szóvivője.

„Azt már igencsak figyelemre méltónak tartom, hogy az adócsaláshoz nyújtott segítség és az ahhoz való hozzájárulás, hogy a konszernek az európai közösséget milliárdos és billiós nagyságrendben károsíthassák meg, szemmel láthatóan a legmagasabb európai tisztségek elnyerésére predesztinálja az embert” – fogalmazott a baloldali politikus.

Junckernak elő kell állnia

Carsten Schneider, a német Szociáldemokrata Párt (SPD) pénzügyi szakértője azonnali magyarázatot követelt Junckertől, aki sokáig Luxemburg pénzügyminisztereként szolgált. Schneider szerint az Európai Bizottság elnökének el kell mondania, mit tudott a luxemburgi adóhatóságok kérdéses eljárásairól.

Jean-Claude Juncker 2014. november 1-je óta áll a brüsszeli testület élén, előtte Luxemburg kormányfőjeként (1995–2013), illetve pénzügyminisztereként (1989–2009) tevékenykedett.

Forrás: MTI

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.