Breivik beperelte Norvégiát, most meghallgatják

FB

2016. január 6., szerda 18:54

Márciusban hallgatják meg a hetvenhét ember haláláért felelős norvég férfit, aki októberben indított pert a norvég állam ellen embertelen bánásmód miatt.

Magánzárka miatt perel Anders Behring Breivik, mivel szerinte embertelenül bánnak vele a norvég luxusbörtönben – írtuk még tavaly októberben. Norvégia engedélyezte az ügy továbbvitelét, így hétfőn már arról döntött egy bíróság, hogy márciusban a börtönben hallgatják meg Breivik érveit – közölte a Quartz.

A tömeggyilkos szerint a skandináv ország megsértette az emberi jogok európai egyezményének a kínzást és az embertelen vagy megalázó bánásmódot tiltó harmadik, valamint az elítéltnek a családhoz, a magánélethez és a személyes kapcsolatokhoz való jogának tiszteletben tartását szavatoló nyolcadik cikkelyét.

Lehet esélye

Breivik – aki négy és fél éve, 2011. július 22-én két támadásban hetvenhét embert ölt meg – huszonegy éves börtönbüntetése megkezdése óta elszigetelten, háromszobás magánzárkában él, és felvételt nyert az Oslói Egyetem politikatudományi szakára. Oystein Storrvik, a tömeggyilkos ügyvédje októberben még azt közölte, az eljárás célja az, hogy védence több emberrel tudjon érintkezni, kevésbé legyen elszigetelve a világtól.

Strasbourgi viccház

„Magam elé képzelem az emberi jogaiktól megfosztott gonosztevők és »jogvédőik« bírósági beadványait, amelyekbe – bizonyítékként – lapított svábbogarakat tűztek. Esetleg a fürdés hiányától szagos zoknit.” Pilhál Tamás publicisztikáját itt olvashatja.

A szélsőségesen jobboldali, iszlámellenes nézeteket valló Breivik esélyei egyébként egész jónak mondhatóak. A norvég ombudsman novemberben még azt mondta, hogy az elítélt elszigetelése „embertelen bánásmóddá” válhat. Ráadásul a közelmúltban sorra nyerik egykori elítéltek az embertelen bánásmóddal kapcsolatos ügyeket az őket korábban fogva tartó ország ellen a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán – köztük Zuschlag János egykori szocialista politikus is, aki nemrég a Magyar Nemzetnek is beszélt tapasztalatairól.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.