Brexit: Theresa May szerint elfogadhatatlan az ír határra tett EU-javaslat

MN

2018. március 1., csütörtök 18:28, frissítve: csütörtök 18:49

Theresa May brit miniszterelnök az MTI összefoglalója szerint elfogadhatatlannak nevezte az Európai Tanács elnökével tartott csütörtöki londoni megbeszélésén az Európai Bizottság előző nap ismertetett jogi tervezetét a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről, mivel az Ír Köztársaság és Észak-Írország közötti határellenőrzésre vonatkozó javaslat London megítélése szerint aláásná az Egyesült Királyság integritását.

May, aki a Downing Streeten fogadta Donald Tuskot, szóvivőjének tájékoztatása szerint közölte az uniós állam- és kormányfők alkotta testület vezetőjével azt is, hogy ő és Leo Varadkar ír miniszterelnök egyaránt az Egyesült Királyság és az EU közötti általános új kapcsolatrendszer kialakításának részeként kíván megoldást találni a határellenőrzés kérdésére.

A brit miniszterelnök már a londoni alsóház szerdai ülésén teljes elutasítással reagált a javaslatra, kijelentve: „kristálytisztán” tudomására hozza majd az Európai Unió vezetőinek, hogy a brit kormány soha nem lesz hajlandó ilyen megoldás elfogadására. A Downing Street csütörtöki tájékoztatása szerint az Európai Tanács elnökével tartott londoni megbeszélésen ez meg is történt. A brit miniszterelnöki hivatal szóvivője közölte: Theresa May „pozitív és konstruktív” tárgyalást folytatott Donald Tuskkal, és a két vezető áttekintette a brexittárgyalásokon eddig elért „jelentős haladást”.

A Downing Street illetékese szerint May úgy ítélte meg, hogy jó előrelépés történt például a brit EU-tagság megszűnése után tervezett, az új kapcsolatrendszer elemeinek fokozatos bevezetését szolgáló átmeneti időszak kérdésében.

Theresa May szóvivője szerint azonban a brit kormányfő a Donald Tuskkal tartott csütörtöki megbeszélésen megerősítette azt is, hogy az Európai Bizottság előző nap ismertetett jogi tervezete London számára elfogadhatatlan. May megismételte azt a londoni véleményt, hogy az Észak-Írország és az Ír Köztársaság közötti határellenőrzés visszaállításának elkerülésére vonatkozó elképzelés jelenlegi formájában aláásná az Egyesült Királyság saját egységes piacát és alkotmányos integritását.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Donald Tusk korábban, ugyancsak csütörtökön azt mondta: az Európai Unió nyitott a brit kormány javaslataira, hogy miként lehetne elkerülni a határellenőrzés visszaállítását Észak-Írország és az Ír Köztársaság között az Egyesült Királyság uniós kilépését követően, eddig azonban senki nem állt elő jobb megoldással a London által elutasított európai bizottsági tervezetnél. Teljesen biztos benne, hogy a dokumentum minden lényeges elemét el fogják fogadni a huszonhetek – szögezte le.

Emlékeztetett rá: a brit kormány nemrégiben megerősítette, hogy az Egyesült Királyság el akarja hagyni a vámuniót és a belső piacot. Mint közölte, sajnálattal, de tudomásul veszik a döntést, amely azonban azzal a negatív következménnyel járhat, hogy vissza kell állítani a fizikai határellenőrzési rendszert az Ír-szigeten.

Kiemelte, hogy az unió szeretné ennek elejét venni, a bizottság ezért javasolta, hogy – ha egyéb megállapodás nem születik – helyezzék külön szabályozási rendszer alá Észak-Írországot.

„Pár órán belül Londonban leszek, ahol megkérdezem, van-e jobb ötlete a brit kormánynak, amely hasonlóan hatékonyan megelőzné a kemény határok visszaállítását” – jelentette ki még a brit kormányfővel történt egyeztetés előtt Tusk, és hozzátette: „nem maradhat zavartalan a kereskedelem a vámunión és az egységes piacon kívül, ez a brexit elkerülhetetlen mellékhatása”.

A bizottsági tervezet értelmében Észak-Írország továbbra is részese lenne a vámuniónak, és a belső piaci szabályozás is érvényes maradna rá egészen addig, amíg a későbbiekben esetleg nem találnak más megoldást.

May egyébként már szerdán közölte, hogy a jogi tervezet az Egyesült Királyság alkotmányos integritását fenyegetné, mivel külön szabályozási rendszer alá helyezné Észak-Írországot. Kijelentette, hogy ha a bizottsági javaslatot jelenlegi formájában érvénybe léptetnék, az az Egyesült Királyság saját belső piacát ásná alá, és veszélybe sodorná az ország alkotmányos egységét, mivel az Ír-tengerre – vagyis Észak-Írország és az Egyesült Királyság többi országrésze közé – helyezné át a vámhatárt. „Nincs olyan brit miniszterelnök, aki ilyesmibe valaha is beleegyezne” – fogalmazott.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.