Budapestre költözött az Orbánnak köszönetet mondó svéd politikus

2018. március 27., kedd 19:00, frissítve: szerda 10:38

Budapestre költözött egy radikális jobboldali svéd parlamenti képviselő, mert pártja nem indítja a szeptemberi parlamenti választáson. Kent Ekeroth a Svéd Demokraták (SD) színeiben februárban még a stockholmi parlamentben állt ki Magyarország mellett, védelmébe véve Orbán Viktort és a magyar kormány migrációs politikáját. A magyar miniszterelnök tevékenységét magyar nyelven köszönte meg. Ezen a videón magyarul 1:42-nél szólal meg.

A politikust villámcsapásként érte, hogy nem szerepel az SD szeptemberi választásra összeállított jelöltlistáján, így gyors elhatározásra jutott. Az Expressen svéd napilap riportere Budapestre utazott, és itt nyomozta le Ekerothot. A bemutatott dokumentumok szerint a politikus céget alapított a magyar fővárosban, amely újságkiadással, tanácsadással foglalkozik. A lap videóján több pesti helyszín, az Andrássy út, a VI. kerületi Lázár utca és a VIII. kerületi Mikszáth Kálmán tér is feltűnik. 

A párt tulajdonképpen kirúgta a parlamenti képviselőt, politikai karrierjének három év képviselőség után valószínűleg vége szakad. A lépés mögött a formáció politikai centrum felé való közelítése áll, Ekeroth viselkedése és viselt dolgai már nem férnek bele a szelídülő Svéd Demokraták arculatába.

Ekeroth a radikálisok balhésabb csoportjához tartozott, már 2010-ben felhívta magára a figyelmet a később vasrúdbotrányként emlegetett esettel. Az akkori választás előtti kampányban két társával megfenyegetett egy Svédországban élő kurd humoristát, majd vasrudakkal szerelkeztek fel. Az előzmény az volt, hogy a humorista gyakran köszörülte a nyelvét a párton és a politikusokon, egyértelműen állást foglalva a Svéd Demokratákkal szemben. A botrány egyébként csak 2012-ben robbant, amikor nyilvánosságra került egy videó az esetről. A vasrudasok egyike, a politikai identitását először még a fiatal baloldalnál, majd a liberálisok ifjúsági szervezeténél kereső Erik Almqvist ekkor lemondott minden tisztségéről, visszaadta mandátumát, és Budapestre költözött. Ekeroth tulajdonképpen most csupán követte párttársát a magyar fővárosba. És mint az az Expressen által bemutatott dokumentumokból ki is derül, épp Almquist a cégének kézbesítési megbízottja. 

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Ekeroth érdekes személyiségére évekkel ezelőtt már a Szombat nevű zsidó folyóirat is felfigyelt. Ezt írták róla: a 33 éves Ekeroth Malmőben született svéd apától és zsidó anyától, aki a 60-as években vándorolt be Kazahsztánból. Gyakran fordul meg Izraelben, úgy is, mint pártjának külügyi titkára, de úgy is, mint magánember. A lap megjegyezte, a politikus ellenezte Svédország döntését Palesztina elismerésével kapcsolatban.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.