Bulgária felveti a Moszkva elleni EU-s szankciók feloldásának kérdését

MTI

2017. október 9., hétfő 15:41, frissítve: hétfő 15:53

Bulgária fel fogja vetni a Moszkva elleni szankciók feloldásának kérdését az Európai Unió Tanácsában a 2018. január 1-jén kezdődő féléves soros elnöksége idején – jelentette ki az MTI közlése szerint a bolgár EU-elnökség ügyeiért felelős miniszter, Liljana Pavlova hétfőn.

„Bojko Boriszov miniszterelnök és a bolgár kormány szükségesnek tartja, hogy az egyik legfontosabb kérdésként napirendre tűzze a közelgő vitákon a szankciók ügyét” – közölte Pavlova. Hozzátette, a kérdést különböző formátumokban vitatják meg, és elemzés is készül a szankciók okozta károkról, hogy  jobb megoldást találhassanak a helyzetre.  „Megerősíthetem, hogy ez a téma elsőbbséget élvez” – mondta a miniszter.

Korábban Bojko Boriszov kormányfő és Rumen Radev államfő is a szankciók visszavonását sürgette.

Bulgária 2018. január 1-től féléves időtartamra tölti be az Európai Tanács soros elnökségét.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok a Krím félsziget bekebelezése és a kelet-ukrajnai válságban játszott szerepe miatt vezetett be büntető intézkedéseket Oroszország ellen.

 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

A rádiumlányok a női emancipáció hősei voltak, de az életükkel fizettek

„Nyald, mártsd, fesd!” – mantrázták az óragyárakban fillérekért dolgozó fiatal nők, akik szinte másodpercenként ettek a sugárzó anyagból.

Pápay György

A körzetek többségében nem tekinthető lefutottnak a választás

Néhány százalékos országos erősödés számos egyéni győzelmet hozhat az ellenzéknek.

Kuthi Áron, Zord Gábor László, Garamvölgyi Flóra

Miért és hogyan hagyták el Magyarországot? Három történet a több százezerből

A sebész, akit alig ismertek meg a gyerekei. Egy kutató, akit a szakmája hajt. A házaspár, amelyik ösztöndíjjal ragadt kint.

Stier Gábor

„Kijev nem írhat minden bajt a háború számlájára”

Az egykor Viktor Janukovics csapatában dolgozó politológus, Koszty Bondarenko nem csalódott a Majdanban, mert nem is várt tőle semmit.