„Bullterrier” Washingtonban: keményvonalas a Russiagate utáni orosz nagykövet

Stier Gábor

Stier Gábor

2017. július 17., hétfő 20:36, frissítve: hétfő 20:58

A washingtoni St. Regis Hotelben elbúcsúztatták a napokban hazatérő orosz nagykövetet. A Russiagate (ahogy a tavaly őszi amerikai elnökválasztáskor az állítólagos orosz beavatkozást övező botrányt nevezik) uralta amerikai belpolitikai helyzetben a Donald Trump csapatához fűződő kiváló kapcsolatai miatt mindenki számára kényelmetlenné vált Szergej Kiszljak távozása nem meglepő. Egy ideje már ott lógott a levegőben, és miután egyértelművé vált, hogy továbbra sem várható áttörés az orosz–amerikai kapcsolatokban, meg is történik a váltás. Az új helyzethez alkalmazkodva a szívélyességével, de nem engedékenységével kitűnő karrierdiplomata utódja az amerikai sajtóban csak bullterrierként emlegetett Anatolij Antonov lesz.

A 66 éves Kiszljak még 2008-ban George W. Bushnak adta át megbízólevelét, s nagykövetként

közel háromszor annyi időt töltött Washingtonban, mint általában a külföldi diplomaták.

Nagy munkabírású, megbízható, figyelmes és kellemes partnernek ismerték meg az amerikai fővárosban. Sokáig kerülte a rivaldafényt, nem villogott a kamerák előtt, alig adott interjút. Hétvégeken néha amerikaiakat hívott meg a marylandi orosz diplomáciai dácsára, a rezidencián pedig elegáns fogadásokat adott. Nem véletlenül, hiszen mint az Esquire magazinban Garrett Graff fogalmazott, a nagyköveteknek a fogadások jelentik a kulcsot Washingtonhoz. Az újságíró megjegyzi, az orosz képviselet ellenséges támaszpontként egy ellenséges városban sokáig kimaradt az élet ünnepeinek eme versenyéből. Egy 2010-es forró májusi este azonban egyfajta világi belépőként Kiszljak grandiózus jutalomjátékot szervezett a Washingtoni Nemzeti Opera számára. Az építők két hétig dolgoztak a nagykövetségen, a félmillió dolláros számlát a filantróp Susan Lehrman állta, a végeredmény pedig Oroszország birodalmi nagyságát hirdette.

Hazafelé az útravalóul kapott Ruszlán- és Ludmilla-felvétellel a kezükben sokan arra gondoltak, hogy ez a fényes este a kétoldalú kapcsolatok Obama által meghirdetett újraindítását jelképezte. E reményeket azonban hamar elhessegette az „arab tavasz”. Az ennek nyomán kialakult káoszt ugyanis rossz szemmel nézte Vlagyimir Putyin. Rá három évre jött a Krím, majd legutóbb a demokraták számítógépes rendszere elleni állítólagos orosz hekkertámadás, amely végleg lehűtötte a kapcsolatokat.

A történtek áldozata lett maga Kiszljak is, aki sokak szemében hirtelen kitaszítottá vált Washingtonban.

Sokan elmaradtak az egyébként továbbra is rendszeres fogadásokról, koncertekről, amelyek egyikén legutóbb például a „dzsesszdiplomácia” jegyében Wynton Marsalis és Igor Butman fújták a trombitát, illetve a szaxofont. A Trump körével ápolt, utólag „halálos csókként” jellemzett kapcsolatai miatt nemcsak az elit, de egész Washington megismerte az orosz nagykövet nevét. A Politico Washington legveszélyesebb diplomatájának nevezte, a CNN pedig szuperkémnek. A diplomáciában járatosak azonban szkeptikusan viszonyulnak ezekhez a hangzatos kijelentésekhez. Az őt jól ismerők szerint Kiszljak igazi diplomata. Bár hazai kollégáinak többségével ellentétben nem az IMO-n végzett, amerikai tárgyalópartnerei elmondása alapján következetes folytatója a szovjet-orosz diplomáciai hagyományoknak. Csendes, visszahúzódó stílusával ellentéte főnökének, a pikírt Szergej Lavrovnak, de ő sem enged egy jottányit sem az orosz érdekekből.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Utódja, Antonov

más stílusban védi az orosz érdekeket. A Nyugattal szemben keményvonalasnak tartják,

aki mielőtt miniszterhelyettesként visszakerült a külügybe, a védelmi minisztériumban ő felügyelte a kapcsolattartást a nagykövetségeken hivatásos és legális hírszerzőkként jelen lévő nyugati katonai attasékkal. Így az állítólagos szuperkém helyett az amerikaiak tényleg kaptak egy nagyágyút, egy igazi kemény legényt.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.07.17.

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.