Bűnösnek vallotta magát a stockholmi gázoló

MN

2018. február 13., kedd 16:21, frissítve: kedd 17:08

Bűnösnek vallotta magát az öt emberéletet követelő stockholmi gázolásos merénylet feltételezett elkövetője bírósági eljárásának kezdetén, kedden Stockholmban – számolt be róla az MTI. A merénylő ügyvédje jelezte, védence elfogadja az ügyészség által javasolt életfogytiglani büntetést.

Rahmat Akilov üzbegisztáni menedékkérő azt állította, hogy hitetlenekkel akart végezni.

A merénylő hűséget fogadott az Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek, de a szélsőségesek nem jelentkeztek a támadás elkövetése után. A per egyik feladata feltárni, hogy volt-e bűntársa Akilovnak.

Az üzbegisztáni tádzsik kisebbséghez tartozó férfi mobiltelefonján több gyanús telefonszámot és üzenetet találtak, amelyet a WhatsApp, a Telegram, a Facebook és a Zello alkalmazások segítségével küldött a támadás elkövetése előtt. A beszélgetések közül tizenhat felkeltette az ügyészség érdeklődését. A Zello applikáció egyik iszlamista fórumán Akilov több álnevet viselő felhasználóval vette fel a kapcsolatot, s elmondta nekik, hogy hitetleneket akar halálra gázolni.

A hamarosan negyvenéves vádlott 2017. április 7-én egy lopott teherautóval végigszáguldott egy forgalmas stockholmi sétálóutcán – elütve több gyalogost –, majd belehajtott egy áruház épületébe, ott is embereket gázolt el. A merényletben a helyszínen három svéd állampolgár, köztük egy 11 éves kislány, valamint egy 41 éves brit férfi és egy 31 éves belga nő vesztette életét. Tíz járókelő megsérült. További két áldozat később hunyt el.

Akilovot a támadás után néhány óra alatt elfogták, és mindvégig előzetes letartóztatásban tartották. A merénylet előtt Svédország elutasította az üzbegisztáni férfi menedékkérelmét, ki kellett volna toloncolni az országból.

A vád szerint Akilov tettével arra akarta kényszeríteni Svédországot, hogy lépjen ki az Iszlám Állam elleni nemzetközi iraki misszióból. Az ügyészség terrorcselekmény elkövetése miatt életfogytiglani börtönbüntetést kért a merénylőre.

Akilov ügyvédje, Johan Eriksson elmondta, hogy védence beismerte tettét, és elfogadta az ügyészség által javasolt büntetést.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.