Bűnösnek vallotta magát a stockholmi gázoló

MN

2018. február 13., kedd 16:21, frissítve: kedd 17:08

Bűnösnek vallotta magát az öt emberéletet követelő stockholmi gázolásos merénylet feltételezett elkövetője bírósági eljárásának kezdetén, kedden Stockholmban – számolt be róla az MTI. A merénylő ügyvédje jelezte, védence elfogadja az ügyészség által javasolt életfogytiglani büntetést.

Rahmat Akilov üzbegisztáni menedékkérő azt állította, hogy hitetlenekkel akart végezni.

A merénylő hűséget fogadott az Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek, de a szélsőségesek nem jelentkeztek a támadás elkövetése után. A per egyik feladata feltárni, hogy volt-e bűntársa Akilovnak.

Az üzbegisztáni tádzsik kisebbséghez tartozó férfi mobiltelefonján több gyanús telefonszámot és üzenetet találtak, amelyet a WhatsApp, a Telegram, a Facebook és a Zello alkalmazások segítségével küldött a támadás elkövetése előtt. A beszélgetések közül tizenhat felkeltette az ügyészség érdeklődését. A Zello applikáció egyik iszlamista fórumán Akilov több álnevet viselő felhasználóval vette fel a kapcsolatot, s elmondta nekik, hogy hitetleneket akar halálra gázolni.

A hamarosan negyvenéves vádlott 2017. április 7-én egy lopott teherautóval végigszáguldott egy forgalmas stockholmi sétálóutcán – elütve több gyalogost –, majd belehajtott egy áruház épületébe, ott is embereket gázolt el. A merényletben a helyszínen három svéd állampolgár, köztük egy 11 éves kislány, valamint egy 41 éves brit férfi és egy 31 éves belga nő vesztette életét. Tíz járókelő megsérült. További két áldozat később hunyt el.

Akilovot a támadás után néhány óra alatt elfogták, és mindvégig előzetes letartóztatásban tartották. A merénylet előtt Svédország elutasította az üzbegisztáni férfi menedékkérelmét, ki kellett volna toloncolni az országból.

A vád szerint Akilov tettével arra akarta kényszeríteni Svédországot, hogy lépjen ki az Iszlám Állam elleni nemzetközi iraki misszióból. Az ügyészség terrorcselekmény elkövetése miatt életfogytiglani börtönbüntetést kért a merénylőre.

Akilov ügyvédje, Johan Eriksson elmondta, hogy védence beismerte tettét, és elfogadta az ügyészség által javasolt büntetést.

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Szélesedő szakadék, és egy elveszett nemzedék

Egyre nehezebb tapasztalatlan fiatalként boldogulni a globalizált világban.

Pallagi Marianna

Aggódnak a magyarok, amiért ukrán katonákat telepítenének Kárpátaljára

A helyi magyarok úgy vélik, hogy a nacionalisták után a frontot megjárt harcosok is célba vennék őket.

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.

Lázár Fruzsina

Mennyit ér ma egy emberélet?

Ismeretségen vagy a jó szerencsén múlik az életben maradás, ha valaki gyors egészségügyi ellátásra szorul?