Burkinit viselt, kitisztították utána a medencét, és fizetnie is kellett

MN

2017. augusztus 5., szombat 16:01, frissítve: szombat 20:11

Előbb a többi vendégek parancsolták ki a medencéből, majd a burkinit viselő nőt is, ezenfelül a tulajdonos még a „medence tisztíttatásának költségeit” is kifizettette vele.

Megalázó helyzetbe hoztak egy nőt Marseille-ben, mert burkinit viselt egy fürdőhelyen – írja a The Independent. A cikkben csak Fadilaként említett nő azt mesélte, amikor a testét és a fejét is fedő fürdőruhában bement a medencébe, az intézmény egyik alkalmazottja felszólította a többi fürdőzőt, hogy jöjjenek ki a vízből. A tulajdonos nem sokkal később odament a parton Fadila férjéhez, neki szólt, hogy hívja ki a feleségét a medencéből.

Miután ez megtörtént, a tulajdonos közölte a döbbent házaspárral, hogy most kénytelen lesz leereszteni a vizet, majd kifertőtleníteni a medencét, amit így két napig nem lehet használni. A tulajdonos ezért azt mondta nekik, 490 eurót kell fizetniük. Ők ugyan ezt megtagadták volna, de az intézmény vezetése így is levonta az összeget a számlájukról.

Fadila jelentette az esetet egy iszlamofóbia ellen küzdő francia civil szervezetnek. Mint mondta nekik, nagyon megalázónak érezte az egész eljárást, és sokkolta, hogy ilyen ellenségesen viselkednek vele szemben csak azért, mert burkinit viselt, ráadásul a többi vendégnek semmi baja nem volt az általa viselt ruhadarabbal.

A burkini viselése több okból is kavar vitákat Európa nyugati felén, főként Franciaországban. Egyesek a terrortámadások árnyékában ijesztőnek tartják a viseletet, ezért korlátoznák. A medencés eset viszont azt mutatja, hogy nem világos az sem, hogy az egész testet elfedő ruházat a medencékben jelent-e közegészségügyi kockázatot akkor, amikor a fürdővendégek többsége az Európában megszokott, testük nagy részét fedetlenül hagyó fürdőruhát visel.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.