Cameron "nem hallgat holmi külföldi bíróságra"

BL

2012. május 24., csütörtök 14:33

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) szerint a kisebb súlyú bűnök elkövetőinek meg kellene adni a szavazati jogot, míg a súlyos bűncselekményt elkövetők esetében továbbra is a tagállamok dönthetnék el, hogy biztosítják-e számukra a voksolásokon való részvételt – közölte összeállításában az EUobserver című brüsszeli hírportál.

Az EJEB döntését egy bebörtönzött olasz személy panaszára alapozva hozta meg, akit 2002-ben 30 évnyi szabadságvesztésre ítéltek felesége meggyilkolásáért. Az olasz büntetőjog értelmében a férfi nem szavazhat a választásokon, ő azonban fellebbezést nyújtott be az európai szervezet alapdokumentumának, az Emberi Jogok Európai Egyezményének egyik cikkelyére hivatkozva, amely a szabad választásokhoz való jogot biztosítja. Olaszország azzal érvelt, hogy a legkevesebb három vagy több évre bebörtönzötteket megfosztják szavazati joguktól, míg a kisebb bűnök elkövetői továbbra is részt vehetnek a voksoláson.

Nagy-Britanniában, ahol 140 éve egyetlen bebörtönzött sem szavazhat, nagy port kavart a strasbourgi testület döntése; az EJEB felszólította ugyanis Londont, hogy ennek megfelelően hat hónapon belül módosítsa választási törvényét. David Cameron brit kormányfő éles szavakkal reagált a felszólításra, hangsúlyozván, hogy a brit parlament dolga eldönteni, kinek van joga beleszólni a választásokba, és nem „holmi külföldi bíróságnak” – írta csütörtökön a The Daily Telegraph című tekintélyes konzervatív napilap hírportálja.

Amennyiben a konzervatív-liberális vezetés nem hajlandó változtatni a szóban forgó szabályozáson, Nagy-Britannia akár 200 millió eurónyi kártérítést is kifizethet majd a strasbourgi testülethez eddig ilyen ügyekben fellebbező mintegy 2500 bebörtönzött személynek. Az Európa Tanács elnökségét ebben a fél évben ellátó Nagy-Britannia nemrég egyébként felvetette, hogy jelentősen csökkenteni kellene az EJEB hatáskörét. Így például az állampolgároknak rövidebb idő – a jelenlegi hat hónap helyett kettő–négy hónap – állna rendelkezésükre ahhoz, hogy a nemzeti bíróság végső ítélete után a strasbourgi testülethez forduljanak.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.