Célponttá válnak, ha a határ közelébe merészkednek + Videó + Képek

TK

2012. június 26., kedd 14:10, frissítve: kedd 16:01

Elítélte Szíriát a NATO-országok kormányközi döntéshozó testülete egy török katonai repülőgép múlt pénteki lelövése miatt. Eközben Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök kedden kijelentette, hogy a török hadsereg mostantól válaszolni fog a szíriai katonák minden határsértésére.

Az Észak-atlanti Tanács Ankara kezdeményezésére kedden ült össze Brüsszelben nagyköveti szinten, hogy megvitassa a történteket. A megbeszélés után Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár közölte az újságírókkal: a NATO elfogadhatatlannak tartja és a leghatározottabban elítéli Szíria cselekedetét. A főtitkár az atlanti szövetség szolidaritásáról biztosította Törökországot. Jelezte, hogy a NATO „nagy aggodalommal és szoros figyelemmel” kíséri a helyzet alakulását, de konkrét katonai intézkedések megtételéről nem tett bejelentést.

Fotó: Reuters


Rasmussen újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta: az ülést a NATO-t megalapító washingtoni szerződés negyedik cikkelye alapján tartották meg – ez a cikkely szól arról, hogy bármely tagállam konzultációt kezdeményezhet, ha támadás vagy fenyegetés éri –, ám az ötödik cikkely alkalmazására már nem tértek át, vagyis nem hoztak intézkedést annak alapján, hogy a NATO a szövetség egésze ellen intézett támadásnak tekinti, ha bármely tagját támadás éri. „A szövetség biztonsága oszthatatlan. Törökország mellett állunk, az erős szolidaritás szellemében” – hangsúlyozta ugyanakkor a főtitkár.

Fotó: Reuters


A nagyköveti ülésen Törökország NATO-képviseletének vezetője részletesen beszámolt a történtekről. Ankara szerint a gépet – amely tévedésből rövid időre valóban berepült a szíriai légtérbe – már a nyílt tenger, vagyis nemzetközi terület fölött lőtte le a szíriai légvédelem. Damaszkuszban ezt tagadják, valamint azt állítják, nem tudták, hogy török gépről van szó. A NATO közleménye szerint a török gép lelövése „újra azt példázza, hogy a szíriai hatóságok nincsenek tekintettel a nemzetközi normákra, a békére és a biztonságra, illetve az emberi életre”. Az atlanti szövetség együttérzését fejezte ki a gép eltűnt személyzetének családtagjai iránt.

Az EU-országok külügyminiszterei hétfőn Luxemburgban közös állásfoglalásban minősítették elfogadhatatlannak Szíria magatartását, sürgették az ügy kivizsgálását, és ennek érdekében együttműködésre szólították fel Szíriát. Törökországtól ugyanakkor önmérsékletet kértek az uniós külügyminiszterek. Bővebben>>>

Fotó: Reuters


Megtorlással fenyeget Erdogan


„Megváltoztattuk a török fegyveres erők bevetési szabályait” – mondta Recep Tayyip Erdoğan a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) képviselői előtt a parlamentben. „Bármilyen katonai elemet, amely Szíria felől megközelíti a török határt, és biztonsági kockázatot vagy veszélyt jelent, fenyegetésnek fogunk tekinteni és katonai célpontként fogunk kezelni. (…) Törökország nem fog háborús uszításba kezdeni, de a török felderítő repülőgép elleni szándékos, ellenséges támadás nem marad megválaszolatlanul” – mondta a török kormányfő, aki szerint a térségben egyáltalán nem ritkák a határsértések. Szíriai helikopterek a minap ötször is megsértették a török légteret, anélkül hogy Törökország válaszolt volna erre.

Fotó: Reuters


„A legcsekélyebb figyelmeztetés, minimális jelzés sem érkezett Szíriai részről. Ezek nélkül cselekedtek. És ezek után még szégyentelenül azt állítják, hogy a barátaink” – fűzte hozzá a miniszterelnök, aki szerint felelős emberek nem mentegethetik „Aszad gyáva rezsimjének ezt a támadását”. Erdoğan ismét azt mondta, hogy bár fegyvertelen felderítő gépük pénteken tévedésből egy rendkívül rövid időre valóban behatolt a szíriai légtérbe, az F–4E típusú kétüléses Phantom gép már nemzetközi légtérben volt, amikor a szíriai légvédelem lelőtte.

Miközben Ankara kérésére a NATO legfelső döntéshozó szerve Brüsszelben elítélte Szíriát a múlt pénteki incidens miatt, pártja képviselői előtt a kormányfő azt mondta: Törökország támogatni fogja a szíriai népet Bassár el-Aszad elnök véres diktatúrájának megdöntésében. „A szíriai nép a testvérünk. Törökország támogatni fogja a szíriai népet minden szükséges módon, mindaddig, amíg meg nem szabadul az elnyomástól, a népirtástól, véres diktátorától és annak klikkjétől” – jelentette ki.

A pénteki légi incidens tovább súlyosbította a két ország már amúgy is feszült viszonyát. Törökország az elmúlt hónapokban több ízben is lemondásra szólította fel Bassár el-Aszad szíriai elnököt, miközben eddig 33 ezer szíriai menekült át Törökországba az Aszad elleni felkelés elfojtására indított megtorló hadműveletek elől. A törökországi közfelháborodást ugyanakkor nagyrészt lecsendesítette Hüseyin Çelik, az AKP egyik vezető személyisége, aki úgy nyilatkozott, hogy a párt tagsága ellenzi, hogy háborúba bocsátkozzanak Szíriával.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.